Перлатив

Од Википедија — слободната енциклопедија

Перлатив (скрат. пер) „изразува дека нешто се движи 'низ', 'преку', или 'долж' прирокот на означената именка“[1]. Овој падеж се среќава во западноавстралискиот абориџински јазик Куку-Јаланџи[2] и во тохарските јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Статија „Перлатив“ Архивирано на 25 октомври 2007 г. на викито Архивирано на 16 септември 2008 г. на Лингвистички список (англиски)
  2. Robert Malcolm Ward Dixon, Australian Languages: their nature and development, стр. 532, на Google Книги[мртва врска] 2002. 776 страници