Периурбанизација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Планински долини на индустриски развиените земји (на пр Долина на гостилницата ) често се перибурнизирани.
Перибуранзираната долина Швајцарска Лимат .
Болница во пери-урбана област во Хихон .

Периурбанизација — збир на процеси на дисперзивен урбан раст коишто создаваат хибридни предели со фрагментирани урбани и рурални карактеристики.

Потекло[уреди | уреди извор]

Изразот потекнува од францускиот збор périurbanisation, што дури го користи INSEE[1] (француската агенција за статистика) за да опише простори - помеѓу градот и селата - кои се обликуваат од урбанизацијата на поранешните рурални области во урбаниот раб, и во квалитативна (на пр. дифузија на урбан начин на живот) и во квантитативна (на пр. нови станбени зони) смисла. Честопати се гледа како резултат на постмодерноста (не постмодернизмот). Во науката, терминот се користел првично во Франција и Швајцарија.

Структура и функција[уреди | уреди извор]

Пери-урбаните области (исто така наречени рурален простор, периферија или заднина) се дефинираат според структурата што произлегува од процесот на пери-урбанизација. Може да се опише како пејзажен интерфејс помеѓу град и земја,[2] или исто така како рурална - урбана зона на транзиција каде урбаната и руралната употреба се мешаат и често се судираат.[3] Така, може да се гледа на овие области како вид самостоен пејзаж, изграден од интеракцијата на урбаната и руралната употреба на земјиштето.

Неговата дефиниција се менува во зависност од глобалната локација, но типично во Европа каде урбаните области интензивно се справуваат со спречување на распрснување на урбаните средини и заштита на земјоделско земјиште, урбаниот раб ќе се карактеризира со одредени употреби на земјиште кои или намерно се оддалечиле од урбаната област, или бараат многу поголеми земјишни делови. Како примери:

И покрај овие урбанистички употреби, работ останува во голема мерка отворен со поголемиот дел за земјоделското и шумското земјиште или друга рурална употреба. Сепак, квалитетот на село околу урбаните области има тенденција да биде низок, со одвојување помеѓу областите на отворено земјиште и лошо одржуваните шуми и живи огради.

Освен структурната дефиниција, овој концепт понекогаш се користи за пополнување на јазот помеѓу субурбанизација и ексурбанизација, а со тоа се поврзува и со движењето на луѓето низ просторот. Во овој случај, на пери-урбанизацијата се гледа како на проширување на функционалните рурално-урбани врски како што е патувањето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.insee.fr/fr/methodes/default.asp?page=definitions/couronne-periurbaine.htm INSSE Définition
  2. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2007-03-11. Посетено на 2011-07-23.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  3. Griffiths, Michael B.; Chapman, Malcolm; Christiansen, Flemming (2010). „Chinese consumers: The Romantic reappraisal“. Ethnography. 11 (3): 331–357. doi:10.1177/1466138110370412.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]