Прејди на содржината

Период на осцилирање

Од Википедија — слободната енциклопедија

Период на осцилирање — времетраење на една осцилација.[1] Тоа е времето потребно за телото од една точка на патеката да стигне до истата точка, со иста насока на брзина. Единицата за период во системот SI е една секунда [s].

Хармониска осцилација[уреди | уреди извор]

Хармоничната осцилација е осцилација во која големината која ослицила се менува според синусен закон (или косинус). Осцилациите што се среќаваат во природата и технологијата често се слични по карактер на хармониските, така што процесите може да се претстават со помош на моделот на хармониски осцилации.[2] Кај хармониската осцилација, периодот на осцилација ( ) се пресметува според формулата:

при што:

 • - вкупно време на осцилација изразено во секунди (s)
 • – број на осцилации

Исто така, периодот на осцилација е еднаков на реципрочната вредност на честотата (фреквенцијата) (бројот на осцилации во една секунда) [1] :

при што е линеарна фреквенција изразена во херци (Hz)

Кружно движење[уреди | уреди извор]

Вектор на аголна брзина

Кога материјалната точка се движи по кружница со рамномерна аголна брзина, количината S што осцилира може да се претстави со функцијата:

при што:

 • - максималната вредност на количината што осцилира (амплитуда)
 • — почетна фаза на осцилацијата во време t = 0
 • — фазата на осцилација во моментот на времето t
 • - кружна фреквенција

Бидејќи синусната функција ги менува вредностите од 1 до -1, вредностите на количината S се движат од S0 до -S0, и секоја од нив ќе се повтори по период на осцилација T, кога фазата на осцилацијата е поместена за :

Односно, периодот на осцилација се пресметува според формулата [1] :

при што:

 • - константата пи
 • - кружна фреквенција

Еластична пружина[уреди | уреди извор]

Во случај на тело што е обесено на апсолутно еластична пружина, хармониската осцилација се јавува под дејство на еластична сила долж една оска.[2] Периодот на осцилација во тој случај зависи од особините на пружината и од масата на телото што е обесено на неа[1]:

при што:

 • - телесна маса
 • — коефициент на еластичност на пружината

Формулата важи само за еластични осцилации во границите во кои се исполнува Хуковиот закон, односно кога масата на пружината е мала во споредба со масата на телото.[2]

Математичко нишало[уреди | уреди извор]

Во случај на математичко нишало, т.е. материјална точка, која се движи во гравитациското поле на Земјата на константно растојание од потпорната точка, за мали амплитуди важи формулата[1]:

при што:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 ПМФ Нови Дад - Департман за Физику: „Физика за студенте на Департману за математику и информатику на ПМФ-у у Новом Саду“ Архивирано на 12 јуни 2013 г., др Федор Скубан, стр. 105, 106, 108, 110, приступ 22.5.2013
 2. 2,0 2,1 2,2 Рударско геолошки факултет Универзитета у Београду - Предмет Основе физике: „Осцилације“[мртва врска][мртва врска], предавања, приступ 22.5.2013