Пеперутката од Динар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пеперутката од Динар (италијански: Farfalla di Dinard) - збирка куси раскази на италијанскиот писател Еуџенио Монтале од 1960 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве раскази:[1]

 • Ветрушка
 • Убавото доаѓа потоа
 • Непријателите на господинот Фухс
 • Доминико
 • Посетата на Аластор
 • Жени на кармата
 • Блескави очи
 • Slow
 • Ангелче
 • Уривање на пепелта
 • Човекот во пижама
 • На границата
 • На плажа
 • Статуа од снег
 • Пеперутката од Динар

За збирката[уреди | уреди извор]

„Пеперутката од Динар“ е најпознатото прозно дело на Монтале. Тоа е збирка кратки состави со силна автобиографска нота, напишани меѓу 1946 и 1950 година. Оваа книга се одликува со повремена иронија, со нагласена трогнатост и со истенчен лиризам, но секој расказ претставува мало ремек-дело на стилот и вкусот, често претворајќи се во поезија во проза.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Eugenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979.
 2. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 169.