Пепато

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пепато е полутврдо сирење од овчо млеко со зрна бибер.[1] [2] [3] Пепато има главно потекло од Сицилија каде што е дел и од регионалното готвење. Обично се користи и како сирење старо 2-4 месеци, но благата помлада верзија (10 дена) лесно може и да се најде во италијанските продавници. За време на одземањето на сурутката се додаваат зрна бибер.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Burros, Marian (1998-07-01), "In Napa's Shadow, Sonoma Shines". The New York Times, .
  2. Black, Jane (2005-04-24), "Cheese, Please:From Camembert to Brie on a California Road Trip". The Washington Post, .
  3. Michael Kornick, Michael (2007–05), "Asparagus with prosciutto di parma, pecorino pepato, and poached eggs". Epicurious, .