Прејди на содржината

Пајажината на Шарлота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пајажината на Климентина корица на книгата

Пајажината на Шарлота (англиски: Charlotte's Web) — роман за деца на американскиот писател Елвин Б. Вајт од 1952 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата се состои од 22 глави:[1]

 • Пред појадок
 • Цанко
 • Бегство
 • Осаменост
 • Климентина
 • Лето
 • Лоши вести
 • Разговор дома
 • Фалба за Цанко
 • Експлозија
 • Чудо
 • Средба
 • Добар напредок
 • Доктор Благој
 • Штурците
 • На панаѓурот
 • Кирко
 • По ладот
 • Кожурок
 • Конечен триумф
 • Последниот ден
 • Топол ветар

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, романот бил објавен од издавачката куќа „Просветно дело“, Редакција „Детска радост“, во рамките на библиотеката Лектирни изданија. Во македонскиот превод, оригиналниот наслов е променет во „Пајажината на Климентина“, а исто така, прасето Вилбур е наречено Цанко. Преводот на македонски јазик е дело на Драги Михајловски, автор на илустрациите е Димче Исаиловски, лектурата и коректурата ги извршил Катерина Ноневска, дизајнот и графичкото уредување го направил Жарко Туниќ, а книгата била испечатена во печатницата „Напредок“ во Тетово. Книгата, со обем од 133 страници и димензии од 20 сантиметри е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-684-2.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Елвин Б. Вајт, Пајажината на Климентина. Скопје: Просветно дело, 2004.
 2. Елвин Б. Вајт, Пајажината на Климентина. Скопје: Просветно дело, 2004.