Прејди на содржината

Паумариски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Паумариски јазик (или паумари) — аравански јазик кој се зборува во Бразил од околу 700 луѓе.

Редоследот на зборовите во овој јазик е глагол-прирок-подмет. Овој јазик има само две отворени зборовни класи: именки и глаголи, но сепак постојат и придавки, заменки, сврзници и слично.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

    Билабијални алвеоларни палато-алвеоларни
/ палатални
веларни глотални
експлозивни и
африкати
аспиративни   [tʰ]   [kʰ]  
рамни [p] [t] [t͡ʃ] [k] [ʔ]
звучни [b] [d] [dʒ] [ɡ]  
имплозивни [ɓ] [ɗ]      
фрикати безвучни [f] [s]     [h]
носни звучни [m] [n]      
Вевни звучни   [ɾ]      
апроксимантни звучни     [j] [w]  

Самогласки[уреди | уреди извор]

Предни Централни Задни
Високи [i]    
Средни     [o]
Ниски   [a]  

Наводи[уреди | уреди извор]