Патуљаста блатна кокошка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Патуљаста|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Baillon's crake
Porzana pusilla - Mount Annan Botanical Garden.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Патуљаста
Вид: Baillon's crake
Биномен назив
Патуљаста блатна кокошка
(Pallas, 1776)
Синоними

Porzana pusilla

Baillon's crake
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Gruiformes
Family: Rallidae
Genus: Zapornia
Species:
Z. pusilla
Binomial name
Zapornia pusilla

(Pallas, 1776)
Range of Z. pusillaСтраницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Breeding
Страницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Resident
Страницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Non-breeding
Synonyms

Porzana pusilla

Патуљаста блатна кокошка (Zapornia pusilla) е мала водна птица од фамилијата Rallidae.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Нивното живеалиште за размножување се леглата на остриците во Европа, главно на исток и низ Палеарктикот. Тие се размножувале во Велика Британија до средината на 19 век, но западноевропското население се намалило преку одводнување. Во последниве години има закрепнување во северозападна Европа, со повторната колонизација на Германија и Холандија, и сомнително за размножување во Британија; Ирски рекорд во 2012 година беше прв таму од 1850-тите. Тие се гнездат на суво место во влажни мочуришта, несејќи 4-8 јајца. Овој вид е миграциски, презимува во источна Африка и јужна Азија.

Исто така е резидентен одгледувач во Африка и Австралија. Постои единствен северноамерикански запис за овој вид на островот Ату во септември 2000 година.

Во Арборетумот Шервуд, ЈИ Квинсленд, Австралија
Во Коимбаторе, Тамил Наду

Опис[уреди | уреди извор]

Имаат 16-18 цм во должина, и се слични на единствната малку поголема мала барска кокошка. Возрасните имаат главно кафеав горен дел со некои бели ознаки, и сино-сиво лице и долни делови. Задните крила се црно-бели решетки. Имаат зелени нозе со долги прсти и кратка опашка која е решеткана одоздола.

Незрелите се слични на возрасните, но имаат голема решетка на долните делови. Нежните пилиња се црни, како и останатите.

Полнет примерок

Однесување[уреди | уреди извор]

Јајце, колекција музеј Визбаден, Германија
Porzana pusilla

Овие птици испитуваат со нивниот клун во кал или плитка вода, а исто така земаат храна по видување. Тие главно јадат инсекти и водни животни.

Чуковите се многу таинствени во сезоната на парење, а потоа најчесто се слушаат отколку што се гледаат. Тие тогаш се бучни птици, со растреперен повик како оној на јадливата жаба, или можеби гаргани. Тие можат полесно да се видат при миграција или кога зимаат.

Таксономија и номенклатура[уреди | уреди извор]

Оваа птица е именувана по францускиот натуралист Луј Антоан Франсоа Бајон. Имињата marsh crake и tiny crake претходно се користеле за да се однесуваат на овој вид. pusillus е латински за „многу мал“. [2]

Статус[уреди | уреди извор]

Меѓународен[уреди | уреди извор]

Патуљаста блатна кокошка е една од видовите на кои се применува Договорот за зачувување на африканско-евроазиските водни птици преселници (AEWA).

Австралија[уреди | уреди извор]

Патуљаста блатна кокошка не е наведена како загрозена во австралискиот Закон за заштита на животната средина и зачувување на биолошката разновидност од 1999 година. Сепак, нивниот статус на зачувување варира од држава до држава во Австралија. На пример:

Референци[уреди | уреди извор]

 

  1. BirdLife International (2019). "Zapornia pusilla". IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T22692667A154256374. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22692667A154256374.en. Retrieved 13 November 2021.
  2. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 315, 325. ISBN 978-1-4081-2501-4.