Пасу Сар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пасу Sar (англиски: Passu Sar, Passu I) е планински врв на планинскиот подмасив Батура Музтаг (дел од планискиот масив Каракорум) во Пакистан, западно од Долината Хунза. Пасу Сар претставува највисок врв на Пасу масивот.

Овој врв прв пат е искачен на 7 август 1994 од Max Wallner, Dirk Naumann, Ralf Lehmann, and Volker Wurnig.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. American Alpine Journal, 1995, p. 296.