Партизанска печатница Гоце Делчев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Партизанската печатница Гоце Делчев била илегална партизанска печатница, а сега е меморијален музеј со амбиентално уредена постојана изложба. Во перидот помеѓу ноември 1942 и јуни 1943 година работела во селото Битуше, Гостиварско. Во почетокот на јуни 1943 година била пренесена во базата на планината Лопушник.[1]

Во неа биле печатени разни материјали, брошури, билтени, извештаи и слично, за потребите на Централниот комитет на КПМ, Главниот штаб на Народноослободителната војска и партизанските одреди на Македонија и воопшто за Македонското народноослободително движење.

По Ослободувањето на Вардарска Македонија биле извршени конзерваторско реставраторски работи на куќата во која била сместена, а нејзиниот внатрешен дел е преуреден како постојана историска и етнолошка поставка (1961). Оригиналната (дрвена) печатница по Ослободувањето од Светозар Вукмановиќ – Темпо била однесена во Воениот музеј во Белград, каде што се наоѓа и денес.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Митре Инадески, Илегалните техники во Македонија во времето на НОВ, Скопје, 1961