Парламентарни избори во Кралството СХС во 1923

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парламентарни избори во Кралството СХС во 1923
Кралство Југославија
1920 ←
18 март 1923 → 1925

312 места во Народното собрание
157 места за мнозинство
Излезност 73.3%
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Водач Никола Пашиќ Степан Радиќ Љубомир Давидовиќ
Партија Народна радикална партија Хрватска селанска партија Демократска партија (Југославија)
Последни избори 17.7%, 91 седиште 12.4%, 50 седишта 19.9%, 92 седишта
Освоени места 108 70 51
Промена во местата 17 20 41
Добиени гласови 562,213 473,733 400,342
Удел 25.9% 21.9% 18.5%

Премиер пред изборите

Никола Пашиќ
Народна радикална партија

Избран за Премиер

Никола Пашиќ
Народна радикална партија

Избори за народни пратеници во Кралството СХС биле одржани на 18 март 1923.

Резултати[уреди | уреди извор]

Партија Гласови % Седишта +/–
Народна радикална партија 562,213 25.8 108 +17
Хрватска селанска партија 473,733 21.8 70 +20
Демократска партија 400,342 18.4 51 –41
Земјоделска партија 153,579 7.0 10 –29
Словенечка народна партијаХрватска селанска партија 126,378 5.8 21
Југословенска муслиманска организација 112,228 5.2 18 –6
Џемиет 71,453 3.3 14 +6
Социјалистичка партија на Југославија 48,337 2.2 2 –8
Германска партија 43,415 2.0 8 Нова
Независна работничка партија 24,321 1.1 0 New
Републиканска партија 18,941 0.9 0 –3
Југословенска заедница - Анте Трумбиќ 16,209 0.7 2 +1
Српска партија 15,236 0.7 1 Нова
Буњевачко-шокачка партија 12,793 0.6 3
Независна земјоделска партија 11,023 0.5 1 Нова
Црногорска социјалистичка партија 8,561 0.4 2 New
Партија за права 8,089 0.4 0 –2
Романска партија 7,070 0.3 1 Нова
Хрватска земјоделска партија 5,468 0.2 0 –7
Народна социјалистичка партија 4,064 0.2 0 –2
Либерална партија 3,384 0.2 0 –1
Други 50,014 2.3 0
Вкупно 2,177,051 100 312 –107
Регистрирани гласачи/излезност 2,971,370 73.3
Извор: Nohlen et al.