Прејди на содржината

Парламентарни избори во Германија (1930)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парламентарни избори во Германија, (1930)
Германија
1928 ←
14 септември 1930 → јули 1932

577 места во вајмарскиот Рајхстаг
289 места за мнозинство
Излезност 82,0%
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Водач Ото Велс Адолф Хитлер Ернст Телман
Партија СПД НСДАП КПД
Водач од 1919 28 јули 1921 октомври 1925
Последни избори 153 места, 29,8% 12 места, 2.6% 54 места, 10,6%
Освоени места 143 107 77
Промена во местата 10 95 23
Добиени гласови 8.575.244 6.379.672 4.590.160
Удел 24,53% 18,25% 13,13%
Придобиени 5,27% 17.65% 2,53%

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Водач Лудвиг Кас Алфред Хугенберг Ернст Шолц
Партија Центар ДННП ДНП
Водач од септември 1928 1928 1929
Последни избори 61 место, 12,1% 73 места, 14,2% 45 места, 8,7%
Освоени места 68 41 30
Промена во местата 7 32 15
Добиени гласови 4.127.000 2.457.686 1.577.365
Удел 11,81% 7,03% 4,51%
Придобиени 0,29% 7,17% 3,19%

Состав на Рајхстагот по изборите

канцелар пред изборите

Хајнрих Брининг
Центристичка партија

Избран за канцелар

Нема (Брининг останал неизбран канцелар)

Германија

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ГерманијаПарламентарни избори во Германија, 1930 — парламентарни избори во Германија кои се одржале на 14 септември 1930.[1]

На овие избори и покрај губењето на 10 пратенички места, Социјалдемократската партија на Германија останала најголемата партија во Рајхстагот освојувајќи 143 од 577 пратенички места. Националсоцијалистичката германска работничка партија го зголемила бројот на пратенички места од 12 на претходните претходните на 107.[2]

Бројот на пратенички места на двете големи партии од Вајмарската коалиција, СПД и Центристичката партија не се намалил ниту зголемил што не било случај кај Германската народна партија. Двата клучни моменти во овие избори биле големиот број на добиени пратенички места на НСДАП (повеќе од 100 места) и Комунистичката партија (23 места).

Резултати[уреди | уреди извор]

Партија Бр. на гласови % Места +/–
Социјалдемократска партија на Германија 8.575.244 24,53 143 –10
Националсоцијалистичка германска работничка партија 6.379.672 18,25 107 +95
Комунистичка партија на Германија 4.590.160 13,13 77 +23
Центристичка партија 4.127.000 11,81 68 +7
Германска национална народна партија 2.457.686 7,03 41 –32
ДНП 1.577.365 4,51 30 –15
Германска демократска партија 1.322.034 3,78 20 –5
Рајхпартија на германската средна класа 1.361.762 3,90 23 0
Христијанско-национална селанска и земјоделска партија 1.108.043 3,17 19 +10
Баварска народна партија 1.058.637 3,03 19 +2
Христијанско-социјална народна служба 868.269 2,48 14 нова партија
Германска земјоделска партија 339.434 0,97 6 –2
Конзервативна народна партија 290.579 0,83 4 нова партија
Рајхпартија за граѓански права и дефлација/Христијанска социјална рајхпартија 271.291 0,78 0 –2
Земјоделска лига 193.926 0,55 3 0
Германско-хановерска партија 144.286 0,41 3 –1
Христијанско-социјално народно општество 81.550 0,23 0 нова партија
Полска народна партија 72.913 0,21 0 0
Шмаликс голем германски список 26.707 0.08 0 нова партија
Сопственици на имот 25.530 0,07 0 0
Конзервативна народна партија/Германско-хановерска партија 22.218 0,06 0
Независна социјалдемократска партија на Германија 11.690 0,03 0 0
Конфедерација на злободни занаетчии и трговци 9.531 0,03 0 нова партија
Радикална германска државна партија 8.841 0,03 0 нова партија
Германска партија за единство и економија 6.915 0,02 0 нова партија
Kriegsbeschädigten- und Hinterbliebenenpartei der deutschen Mannschaft einschließlich der Abgefundenen 6.704 0,02 0 нова партија
Германска партија на интелектуалци, просветни работници и службеници 6.181 0,02 0 нова партија
Хандел, Хандверк, Хаусбесиц 3.644 0,01 0 нова партија
Клуб Шлезвиг 1.785 0,01 0 0
Партија за човештвото и нова народна заедница 1.626 0,0 0 нова партија
Евангелистички гласачи 1.326 0,0 0 нова партија
Партија против алкохол 1.171 0,0 0 нова партија
Работничка партија за креативни работници 907 0,0 0 нова партија
Пруско-литванска народна партија 666 0,0 0 нова партија
Народна рајхпартија и Рентер 653 0,0 0 нова партија
Народна партија на лужички срби 288 0,0 0 нова партија
Фрајсланд 237 0,0 0 0
Неважечки/празни ливчиња 268,028
Вкупно 35.224.499 100,00 577 +86
Регистрирани гласачи и излезност 42.982.912 82,0
Извор: Gonschior.de
1930 German Federal Election
Party % of votes seats won % seats difference difference
squared
Social Democratic 24.53 143 24.78 0.25 0.06
NSDAP (Nazi) 18.25 107 18.54 0.29 0.09
Communist 13.13 77 13.34 0.21 0.05
Centre 11.81 68 11.79 -0.02 0.00
National People's 7.03 41 7.11 0.08 0.01
German People's 4.51 30 5.20 0.69 0.48
German State 3.78 20 3.47 -0.31 0.10
Reich Middle Class 3.90 23 3.99 0.09 0.01
Christian National 3.17 19 3.29 0.12 0.02
Bavarian People's 3.03 19 3.29 0.26 0.07
Christian Social 2.48 14 2.43 -0.05 0.00
German Farmers 0.97 6 1.04 0.07 0.00
Conservative 0.83 4 0.69 -0.14 0.02
Agricultural 0.55 3 0.52 -0.03 0.00
German-Hannoverian 0.41 3 0.52 0.11 0.01
other parties 1.62 0 0.00 -1.62 2.62
100 577 100 Total 3.53
Halved 1.77
Sq Rt 1.33

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p762 ISBN 978-3-8329-5609-7
  2. Nohlen & Stöver, p790