Парк на базилики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парк на базиликите Сан Лоренцо
Карта на Милано
Карта на Милано

Парк на папата Јован Павле II,[1] најпознат по своето историско име Парк на базилики ( Parco delle Basiliche на италијански)[2] е градски парк во Милано, Италија, кој се наоѓа во зона 1. Своето име го должи на фактот што поврзува две големи базилики, базиликата Сан Лоренцо и базиликата Сант Евсторџо. Паркот има вкупна површина од 40.700 м2, пресечен со Преку Молино дел Арми, една од авените што ја опфаќа обиколницата Круг на Навигли (ова првично било наменето да се прилагоди во подвозник, но планот никогаш не бил спроведен).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1925 година, властите на Милано започнале проект за ревитализација на областа околу базиликата Сан Лоренцо и блиската Колона ди Сан Лоренцо (двојна колонада која е една од главните римски урнатини во Милано). Во тоа време, областа имала мочуришта од загадена вода произведена од кожарите сместени во соседниот Пјаца дела Ветра, како и стари згради во фаза на распаѓање.[1] Областа била исчистена во 1934 година, но дури по Втората светска војна таа всушност била редизајнирана како зелен јавен простор. Архитектите Пјер Фаусто Багати Валсеки и Антонио Гранди, запишани во 1956 година,[1] го замислиле новиот парк како еден вид археолошко шеталиште што ги поврзува двете базилики, Колона ди Сан Лоренцо и урнатините на римскиот амфитеатар.

Областа околу паркот и Колон ди Сан Лоренцо е една од најпопуларните области за ноќен живот во Милано, со голем број барови, пабови, диско клубови и други места на таканаречената „миланска мовида“. Во последните децении на 20-от век, постојано биле поставувани безбедносни прашања, вклучувајќи вандализам, трговија со дрога, прекумерна бучава и навредливо паркирање. Овие проблеми биле решени при реновирањето на паркот што се случил во 2000 година, по повод Големиот јубилеј; поточно, целата површина на паркот била оградена и поставени се безбедносни камери. Во истата прилика делумно била редизајнирана и зелената површина, а името на паркот било формално сменето во „Парк на папата Јован Павле II“.[3]

Одлики[уреди | уреди извор]

Покрај неговите архитектонски и археолошки наоѓалишта од интерес (т.е. двете базилики и римските урнатини), паркот е познат по своите украсни дрвја; видови дрвја што можат да се најдат во паркот вклучуваат неколку видови јавор ( Acer ) како што се јавор ( A. negundo), норвешки јавор (A. platanoides) и сребрен јавор (A. saccharinum), европски габер (Carpinus betulus), цреша слива (Prunus cerasifera), европска бука (Fagus sylvatica), француски даб (Quercus robur), неколку видови брест (Ulmus), црна топола (Populus nigra), европски црн бор (Pinus nigra), и дрвото пагода (Sophora japonica).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 (на италијански) Parco Papa Paolo Giovanni II, ex Parco delle Basiliche Архивирано на 1 април 2015 г. (official site of the Comune of Milan)
  2. Milan Travel Guide and Information: Basilicas Park
  3. (на италијански) Parco Giovanni Paolo II Архивирано на 1 април 2022 г.