Парки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парки

Парки (латински: Parcae) - наречници во римската митологија и во старогрчката митологија кои ја определувале животната судбина на човекот. Во старогрчката митологија, тие биле наречени „Моῗραι“. Парките биле три сестри чии имиња биле: Клота (која го преде предивото на животот), Лахеза (која го одредувала текот на животот) и Атропа (која ја сечела животната нишка).[1][2]

Парките како мотив во ументоста[уреди | уреди извор]

  • „Интервју со Атропа“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 124.
  3. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 356-358.