Прејди на содржината

Париски приказни

Од Википедија — слободната енциклопедија

Париски приказни — збирка раскази на францускиот писател Марсел Еме (Marcel Aymé), објавена во 2008 година од издавачката куќа “Темплум”. Преводот од француски јазик е направен од Ружа Димишковска.

Технички податоци

[уреди | уреди извор]

Збирката “Париски приказни” е објавена како 67 книга од библиотекатаМагма”. Таа има 188 страници и е испечатена во мек повез и со мал формат (18 сантиметри). Книгата е каталогизирана во [[Народна и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” - Скопје|Народната и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” - Скопје, со ознаката ISBN 978-9989-189-24-1. На предната корица е ставена слика од Нил Фарбер (Neil Farber), додека на задната корица е даден кус осврт врз делото и куса биографија на авторот.[1]

Содржина

[уреди | уреди извор]

Збирката “Париски приказни” содржи избор од расказите на Еме, а на крајот од книгата е дадена белешка за авторот, напишана од Милош Константиновиќ. Во збирката се содржани следниве раскази:[1]

  1. 1,0 1,1 Марсел Еме, Париски раскази, Темплум, Скопје, 2008.