Париски мировен договор (1783)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Париски мировен договор — договор потпишан на 3 септември 1783 година, на 14 јануари 1784 година е ратификуван со Конгресот на конфедерацијата, а на 9 април 1784 година, кралот на Велика Британија (во Париз на 12 мај 1784 година, документите од ратификацијата беа заменети), официјално го стави крајот на Американската револуционерна војна помеѓу кралството на Велика Британија и Обединетиите држави на Америка, кои се побунија против британското правило. Други земји кои војувале, Франција, Шпанија и Холанската република имаа одделни договори.

Договорот[уреди | уреди извор]

Џон Адамс, Бенџамин Франклин и Џон Џеј (претставувајќи ги Соединетите Држави) и Дејвид Хартли (член на британскиот парламент, претставувајќи ја британската монархија, кралот Џорџ III) го потпишаа документот од Договорот во хотелот Д’Јорк, кој денес е улица Јакоб бр. 56. Хартли бил сместен во хотелот, кој оттаму бил избран близу пред Британската амбасада, улица Јакоб бр. 44, како „неутрално“ место за потпишување.

На 3 септември, Британија, исто така, потпиша посебни договори со Франција и Шпанија и ( привремено ) со Холандија. Во договорот со Шпанија, колониите од источна и западна Флорида биле отстапени на Шпанија ( без каква било јасно дефинирана северна граница, кое резултираше во спорна територија, решена со Договорот од Мадрид ) како што бил островот Минорка, додека пак Бахамските острови, Гренада и Монсерат, заземени од французите и шпанците, беа вратени на Британија. Договорот со Франција бил главно во врска со измените на заземената територија ( единствени француски добивки биле островот на Тобаго и Сенегал во Африка ), но, исто така, претходно зајакнати договори, гарантирајќи право за риболов надвор од Њуфаундленд. Холанскиот посед во Источните Инди, освоени во 1781 година, Британија ги вратила на Холандија во замена за трговски привилегии во Холандските Источни Инди. На 14 јануари 1784 година, Американскиот Конгрес на конфедерацијата, кој привремено се одржал во Анаполис, Мериленд, го ратификувал Договорот од Париз . Други вклучени партии испратиле примероци од ратификацијата до Европа , а првиот примерок пристигнал во март во Франција. На 9 април 1784 година, се случила британската ратификација, а во Париз , на 12 мај 1784 година биле заменети ратификуваните верзии. Тоа не било за одредено време, сепак, американците во покраините ги примиле вестите кои се должеле на недостаток на комуникација.

Десетте членови: клучни точки[уреди | уреди извор]

Вовед. Се изјаснува Договорот да биде „ во името на најсветото и единственото Тројство, “ наведува bona fides на потписниците и ја изјавува намерата на двете партии да „ заборават на сите минати недоразбирања и разлики “ и „ за двете да се обезбеди вечен мир и хармонија.“

1. Признавајќи ги тринаесетте колонии да бидат слободни, суверени и независни земји и дека Британската монархија и сите нејзини наследници и заменици се откажуваат од барањата до владата, имотот и територијалните права на истиот и секој дел од него,

2.Поставувајќи ги границите помеѓу Соединетите држави и британскиот дел од Северна Америка ,

3. Подарување на правата за риболов на рибарите од Соединетите држави во Големите банки , на брегот на Њуфаундленд и заливот на свети Лоренс.

4. Признавање на законскиот склучен долг да биде исплатен на кредиторите од двете страни.

5. Конгресот на конфедерацијата „ искрено ќе препорача “ на државните законодавствата да ги признае законските сопственици на сите конфискувани земјишта „ обезбедено за обесштетувањето на целиот земјопосед, права и имот, кои биле конфискувани , кои припаѓаат на вистинските британски поданици ( Лојалисти ),

6. Соединетите држави ќе ги спречат идните конфискации на имотот на Лојалистите,

7. Воени заробеници од двете страни треба да бидат ослободени и сиот имот оставен од британската армија во Соединетите држави да биде непопречен ( вклучувајќи и робови ),

8. На Велика Британија и Соединетите држави им било даден постојан пристап до реката Мисисипи.

9. Териториите освоени од американците по Договорот ќе бидат вратени без надомест.

10. Ратификацијата на Договорот требало да се случи во рок од шест месеци од потпишувањето од страна на договорните страни. Шпанија ги доби Источна и Западна Флорида според посебниот Англо-шпански мировен договор.

Последици[уреди | уреди извор]

Привилегиите кои американците ги примиле од Британија, автоматски кога тие имале колонијален статус, биле искористени. Одредени земји ги игнорирале федералните препораки, според Член 5 , да им се врати конфискуваниот имот на Лојалистите, а воедно се избегнува Членот 6 ( на пример: конфискување на имотот на Лојалистите за „ неплатен долг “ ). Некои, особено Вирџинија, се спротивставиле на Член 4 и ги задржале законите против плаќање на долговите на британските кредитори. Одредени британски војници ја игнорирале одлуката од Член 7 поврзана со отстранување на робови. Вистинскиот земјопис на Северна Америка излезе дека не се совпаѓа со деталите дадени во описите на канадската граница. Договорот одредил јужна граница за Соединетите држави , но посебниот Англо-шпански договор не одредил северна граница за Флорида, така што шпанската влада смета дека границата е иста со онаа од Договорот од 1763 година, со кој тие први ја дале нивната територија во Флорида на Британија. Додека тој спор продолжил, според Член 8, Шпанија ја искористи нејзината нова контрола врз Флорида да го спречи американскиот пристап до Мисисипи. Во областа на Големите езера, британците присвоија големо изјаснување од члента дека тие би требало да ја откажат контролата „ со сета соодветна брзина “, бидејќи им било потребно време да преговараат со северноамериканските индијанци, кои ја задржале областа надвор од контролата на Соединетите држави, но биле целосно отфрлени од Договорот. Веднаш штом тоа се остварило, Британија ја задржила контролата како адут со надеж дека ќе добие некој надоместок за конфискуваниот имот на Лојалистите. Овој проблем конечно бил решен со Договорот од Лондон во 1794 година, а американската способност да се нагодуваат за сите овие точки најмногу бил зајакнат со создавањето на новиот устав во 1787 година.