Парен број

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Куизонер прачки: 5 (жолто) не може да се подели подеднакво на 2 (црвени) со какви било 2 прачки со иста боја/должина, додека 6 (темнозелена) може да бидат подеднакво поделени во 2 на 3 (светлозелена). Така 5 е непарен, додека 6 е парен.

Парен број — секој број кој е делив со 2. Во математиката парните броеви се означуваат со 2k, каде што k припаѓа на множеството на цели броеви. Пример за парни броеви се 2, 4, 6, 8, 10