Пард

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пардкатепан на Италија во кус период во 1042 година по кусото владеење на Ѓорѓи Манијак.

Во јули 1042 година, Манијак бил посрамени и отповикан од Константин IX по барање на Роман Склер, брат на царовата љубовница. Според Јован Скилица, Роман ја силувал сопругата на Манијак. Во септември 1042 година,[1] Пард пристигнал со армија во Отранто да ја преземе командата од Манијак. Според Луп Протоспатариј, тој донел златен бик, но значењето на сево ова е нејасно.[2] Пард бил придружуван од архиепископот Никола Бариски, кој, иако бил под јурисдикција на Роман, бил лојален на Византија, и според Тубак, бил протоспатариј. Можно е архиепископот да му се придружил на катепанот во некое претходно истоварање It is probable, во период во кој византијците преговарале со ламбардискиот бунтовнички водач Аргириј. Последователно, Аргириј ги напуштил ламбардите и им се придружил на византијците. Пард и Тубак биле уапсени кај Отранто и биле погубени од Манијак, кој бил прогласен за цар од својата војска.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The year is given as 1043 by Lupus Protospatharius, but he begins his year in September.
  2. Chalandon, p. 103 (n8).

Извори[уреди | уреди извор]

  • Ferdinand Chalandon Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile. Paris, 1907.
Претходник
Ѓорѓи Манијак
Катепан на Италија
1042
Наследник
Василиј Теодорокан