Паразитско растение

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cuscuta или вилина косица (жолта боја) која паразитира на дрво.

Паразитските растенија не растат на почвата, туку на друго растение. Тие не вршат фотосинтеза и храната ја земаат преку своите корења или стебленца од растението - домаќин преку хаустории (структури за впивање).