Панорама

Од Википедија — слободната енциклопедија

Панорама[1][2] (грчки: πᾶν - сите; грчки: ὅραμα - поглед) — широк поглед, односно широк поглед на околината.[3] Техниката за создавање панорама може да биде сликарска или фотографска. Панорамската фотографија прикажува подрачје поголемо од она што одговара на фотографијата направена со објектив со средна фокусна должина. Поради оваа причина, фотографската техника се состои или од користење широк објектив или комбинирање на неколку фотографии во една. Ширината на фотографијата во повеќето случаи е неколку пати поголема од висината.[4]

Примери на панорамски слики[уреди | уреди извор]

Панорама на Битола во 1900, браќа Манаки
Панорама на Кратово
Панорама на Прилеп со Марковите кули
Панорама на Охридското Езеро

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „панорама“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „панорама“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Comment, Bernard (2004). Panorama. Reaktion Books. ISBN 9781861891235.
  4. Ennis, Helen (2008). A Modern Vision. National Library Australia. ISBN 9780642276674.