Прејди на содржината

Памтивек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ричард I Лавовско Срце бил помазан за време на неговото крунисување во Вестминстерската опатија во 1189 година, од хроника од 13 век. Секое време пред крунисувањето на Ричард I во англиското право се смета за „памтивек“.

Памтивекизраз што се употребува за грубо временско лоцирање на нешто што се случило толку одамна, што сосема избледело од памтењето и се изгубило од (или не постои во) записите или преданијата. Тука импликацијата е дека дотичниот предмет може да се смета за неодредено стар (древен).

Пример:

...Меѓутоа, ѓаволот, браќа и сестри, од памтивек урива, а успеал ли да го урне овој свет?[1]