Пампинг лема за контексно слободни јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пампинг лемата за контексно слободни јазици, исто така е позната и како лемата на Бар-Хилел (Bar-Hillel), е лема која има својства кои важат за сите контексно слободни јазици. Нејзината примарна употреба е да докаже декa јазикот не е контексно слободен. Пампинг лемата за контексно слободни јазици не може да биде користена за докажување дека било кој не контексно слободен јазик не е контексно слободен. Во некои случаи мора да се користи лемата на Огден (Ogden) која е погенерализирана.

Формална дефиниција[уреди | уреди извор]

Ако јазикот L е бесконечен и контексно слободен, тогаш постои некоја целобројна вредност p > 0 така што секоја низа w во L со |w| ≥ p (каде p е пампинг должина) може да биде запишано како:

w = uvxyz со низи u, v, x, y и z, така што |vxy| ≤ p, |vy| ≥ 1, и
uvixyiz е во L за секој цел број i ≥ 0.

Употреба на лемата[уреди | уреди извор]

Пампинг лемата за контексно слободни јазици може да се користи за да се покаже дека одредени јазици не се контексно слободни. За пример ќе покажеме дека јазикот L = {аj bj cj: j>0} не е контексно слободен.

 1. Да претпоставиме дека L е контексно слободен
 2. Услови:
  1. | vxy | ≤ p. Односно, средината не е предолга.
  2. vy ≠ ε (празно). Бидејќи v и y се делови кои треба да се “пумпаат”, овој услов кажува дека барем еден од стринговите што го пумпаме не смее да биде празен.
  3. За сите i ≥ 0, u vi x yi z се во L. Односно, двете низи v и y можат да се пумпаат огромен број на пати, вклучувајќи и нула пати, а резултантната низа сѐ уште ќе биде член на L.
 3. Ако низата w ∈ L каде |w| > p, следи дека w = uvxyz, каде | vxy | ≤ p
 4. Сега да избереме вредност за j поголема од p.
 5. Кога vxy се појавува во низата аj bj cj, vxy не може да содржи повеќе од две различни букви, бидејќи најдесната е на j+1 позиција од најлевата c.
 6. Може да биде цел од а букви или цел дел од b од или од c букви, или може да биде составен од a и b или пак од b и c симболи.
 7. Низата vxy не може да содржи повеќе од две различни букви, а исто така според пампинг лемата не може да биде ни празна, затоа мора да содржи барем една буква.
 8. Сега може да почнеме да "пумпаме"
 9. Бидејќи uvxyz е во L, uv2xy2z мора исто така што бидат во L. Бидејќи v и y не можат и двете истовремено да бидат празни, |uv2xy2z| > |uvxyz|, затоа додадовме букви.
 10. Но бидејќи vy не ги содржи сите три различни букви, не можеме да додадеме ист број на букви од сите поединечно. Ја напумпавме со повеќе букви и со тоа ја побивме оригиналната дефиниција на L. Затоа, uv2xy2z не може да биде во L.
 11. Дојдовме до контрадикторност. Затоа, нашата првична претпоставка, дека јазикот L е контексно слободен не е точна.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Michael Sipser (1997). Introduction to the Theory of Computation. PWS Publishing. ISBN 0-534-94728-X. Section 1.4: Nonregular Languages, pp. 77–83. Section 2.3: Non-context-free Languages, pp. 115–119.