Памиут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Памиут

Памиут (гренландски: Paamiut) е град во југозападниот дел на Гренланд, во општината Сермерсок. Со неговите 1.515 жители во 2013 година, тој е осмиот град по големина на Гренланд, кој воедно е основан во 1742 година.