Палма Џоване

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палма Џоване
Наводен автопортрет како монах
Роден(а)1548/50
Венеција, Република Венеција, (денеска Венето, Италија)
Починал(а)14 октомври 1628 (vozrast 77–80)
Венеција, Република Венеција, (денеска Венето, Италија)
НационалностИталијанец
Познат(а) поСликање
ПравецВисока ренесанса

Јакопо Негрети (1548/50 – 14 октомври 1628), најпознат како Јакопо или Џакомо Палма ил Џоване или едноставно Палма Џоване („Млада Палма“),[1] бил италијански сликар од Венеција и значаен експонент на Венецијанско училиште.

По смртта на Тинторето (1594), Палма станал доминантен уметник во Венеција, овековечувајќи го неговиот стил.[2] Надвор од Венеција, тој добил бројни нарачки во областа Бергамо, тогаш дел од венецијанската Домини ди Тераферма, и во Централна Европа, најмногу од познавачот на императорот Рудолф II во Прага.

Биографија[уреди | уреди извор]

Палма е роден во Венеција. Роден во семејство на сликари, тој бил правнук на сликарката Палма Векио („Стара Палма“) и син на Антонио Нигрети (1510/15–1575/85), малолетен сликар кој и самиот бил ученик на надзорникот на работилницата на старешината Палма, Бонифацио де Питати[3] и кој по смртта на Бонифацио (1553) ја наследил продавницата и клиентелата на Бонифацио; помладата Палма изгледал дека го полирала својот стил правејќи копии по Тицијан.

Во 1567 Гвидобалдо II дела Ровере, војводата од Урбино, ги препознал талентите на Палма, поддржувајќи го четири години и испраќајќи го во Рим, каде што останал до околу 1572 година. Отфрлајќи ги повеќето остатоци од римскиот начин по неговото враќање во Венеција, Палма ги усвоил неизбежните модели и манири на Тинторето. Неговите рани биографи тврдат дека тој нашол место во работилницата на остарениот Тицијан; кога мајсторот умрел, Палма влегол да го заврши своето последно дело, Пиета во Академијата, Венеција. Првата голема јавна комисија на Палма пристигнала по пожар во 1577 година во Дуждовата палата: три сцени во нејзината голема сала на советот.

Отфрлајќи го маниризмот во 1580-тите, тој го прифатил реформистичкиот натурализам.[4] Тој го менувал генијално синтетизираниот амалгам според темата и сопствениот еклектичен и конзервативен вкус на патроните, со „виртуозна вештина и лесна интелигенција“.[5]

Споменик на Палма ил Џоване, Санти Џовани и Паоло, Венеција

Работел заедно со Веронезе и Тинторето на украсите во Дуждовата палата каде целосно ја запознал венецијанската традиција. Од 1580-1590 година тој сликал циклуси на големи платна или за венецијански училишта или за свети градби (светиштата на Сан Џакомо Дал'Орио и на Језуитската црква (Гезуити, Скуола ди Сан Џовани Евангелиста и Ораторио деи Кроцифери. Благодарение на интелигентниот начин на кој тие цитирале од Тинторето и нивниот сопствен наративен порив, ова се најдобрите дела на Палма Помладата. По ова тој се вратил на официјалните комисии во Дуждовата палата. Меѓу нив е и портретот на папата Пиј V, нарачан од грофовите Беланти, влијателно семејство кое му дало четири „Капитани дел Пополо“ на градот Сиена во средниот век. По три века во Тоскана, ја купил сер Роберт Дик во 1842 година. По речиси двесте години, портретот бил купен од Бонамс во Лондон од страна на Роберто Гаљарди и вратен во Тоскана, каде што сега се чува во Музејот на уметност Чианчиано, на неколку километри од Сиена.[6]

Палма ил Џоване продолжил да организира сопствено, големо студио, кое го искористил за да произведе повторувачки серии на религиозни и алегориски слики што може да се најдат на целата територија на Венецијанската Република. Едно од овие дела е Венера со огледало (по Тицијан). По 1600 година тој сликал митологии за тесен круг интелектуалци. По смртта на Тинторето во 1594 година, тој останал еден од водечките сликари во градот Венеција. Тој добил задача да ја заврши недовршената Пиета на Тицијан. Палма гордо изјавил: „QUOD TITIANVS INCHOATVM RELIQUIT PALMA REVERENTVR ABSOLVIT DEOQ. DICAVIT OPVS'[7]

Тој бил погребан во базиликата Санти Џовани и Паоло, Венеција, традиционално погребно место на дуждите. Меѓу неговите следбеници бил и Брешанскиот сликар Камило Рама.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Jacopo Palma called Palma Giovane, in Federico Zeri, Italian Paiuntings (Metropolitan Museum of Art), 1973:45.
  2. S. J. Freedberg characterises him among Venetian painters as "the only painter of this generation to exhibit a semblance of vitality, even within formulae based mostly upon Tintorettesque style." (Freedberg 1993:560).
  3. Bonifacio inherited the elder Palma's workshop in 1528; see Philip Cottrell, "The Artistic Parentage of Palma Giovane" The Burlington Magazine 144 No. 1190 (May 2002), pp. 289-291.
  4. Freedberg notes in this context the Martyrdom of Saint Lawrence, San Giacomo dell'Orio, Venice, before 1584, then more conspicuously in the histories of the Doge Pasquale Cicogna in the Oratorio dei Crociferi, Venice 1586–87.
  5. Freedberg 1993:561.
  6. „Roberto Gagliardi - Biography“. 23 March 2014.
  7. Jacopo Negretti, called Palma il Giovane https://www.dorotheum.com/en/l/6718305/ Retrieved: 2021.02.06

Надворешни врски[уреди | уреди извор]