Палиќко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палиќко Езеро
Палиќко Езеро -
Палиќко Езеро -
Координати 46°04′30 СГШ°19′45
Земји во сливот Република Србија
Најг. должина 4,4 км
Најг. ширина 1 км
Површина 4,2 км2
Прос. длабочина 2 м
Најг. длабочина 3,5 м
Надм. височина на површината 101 м
Острови нема
Населени места Суботица

Палиќко езеро се наоѓа 8 км од Суботица, покрај местото Палиќ кое поради езерото е претставува значаен туристички центар во Војводина. Езерото е од еолско потекло и претставува најголемо езеро во Србија настанато по природен пат. Дел е заштитено подрачје, односно Паркот на природата Палиќ.

Физичко-географски одлики на езерото[уреди | уреди извор]

Езерото зафаќа површина од 4,6 км². Просечна длабочина на езерото е 1,9 м, најголема е 3,5 м, а туристичкиот сектор зафаќа 3,8 km² со три посебни плажи. Езерото е инаку, поделено на четири сектори и е богато со риба. Во текот на туристичката сезона, температурата на водата се движи помеѓу 18 и 25 °C. Палиќ инаку се одликува со умерено континентална клима и просечно има околу 2100 сончеви сати годишно, а просечната летна температура на воздухот изнесува околу 20 °C. Најчестиот правец на ветерот е северозапад-југоисток.

Наводи[уреди | уреди извор]