Палеохиспански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палеохиспанските јазици според натписите (освен аквитанскиот).
Јазиците во Иберија пред Римското Царство, 200 п.н.е.

Палеохиспанските јазици е поим со кој се опфаќаат јазиците кои се зборувале на Пиринејскиот Полуостров пред подемот на Римското Царство. Со ова не се опфаќаат странски колонии на полуостровот, како што се старогрчките и феникиските на пример. Сите палеохиспански јазици, освен баскискиот, биле заменети со латинскиот и јазиците изумреле.

Класификација[уреди | уреди извор]

Некои од овие јазици биле директно документирани преку натписите.

Други палеохиспански јазици може да бидат идентификувани индиректно преку топономи и други средства:

Од овие, келтоиберскуот, луситанскиот и најверојатно соротаптичкиот и тартесискиот биле индоевропски[1][2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Koch, John T (2010). Celtic from the West Chapter 9: Paradigm Shift? Interpreting Tartessian as Celtic. Oxbow Books, Oxford, UK. стр. 187–295. ISBN 978-1-84217-410-4.
  2. Koch, John T (2011). Tartessian 2: The Inscription of Mesas do Castelinho ro and the Verbal Complex. Preliminaries to Historical Phonology. Oxbow Books, Oxford, UK. стр. 1–198. ISBN 978-1-907029-07-3. Архивирано од изворникот на 2011-07-23. Посетено на 2013-06-19.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Correa, José Antonio (1994): «La lengua ibérica», Revista española de lingüística 24, 2, pp. 263–287.
  • Jordán, Carlos (2004): Celtibérico, Zaragoza.
  • Hoz, Javier de (1995): «Tartesio, fenicio y céltico, 25 años después», Tartessos 25 años después, pp. 591–607.
  • Rodríguez Ramos, Jesús (2005): «Introducció a l'estudi de les inscripcions ibèriques», Revista de la Fundació Privada Catalana per l'Arqueologia ibèrica, 1, pp. 13–144.
  • Untermann, Jürgen : Monumenta Linguarum Hispanicarum, Wiesbaden. (1975): I Die Münzlegenden. (1980): II Die iberischen Inschriften aus Sudfrankreicht. (1990): III Die iberischen Inschriften aus Spanien. (1997): IV Die tartessischen, keltiberischen und lusitanischen Inschriften.
  • Velaza, Javier (1996): Epigrafía y lengua ibéricas, Barcelona.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]