Прејди на содржината

Палеографија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тестаментот на Вилијам Шекспир, текстот денес е тежок за читање[1]

Палеографија е наука што се занимава со проучување на настанувањето и развитокот на писмата (буквите и другите пишани знаци) како и материјалот на кој некогаш се пишувало (меките материјали како што се пергаментот (направен од кожа) и хартијата).

  1. Cardenio, Or, the Second Maiden's Tragedy, pp. 131-3: By William Shakespeare, Charles Hamilton, John Fletcher (Glenbridge Publishing Ltd., 1994) ISBN 0-944435-24-6