Палата Капела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средновековна палата капела

Средновековната палата Капела во замокот Буда е изградена во 15 век од кралот Сигизмунд како долна капела на некогашната црковна црква. Готската капела, која го преживеала уништувањето на опсадата во 1686 година, била закопана под барокната тераса со векови. По нејзината реконструкција во 1963 година станала дел од изложбата на Музејот за историја во Будимпешта .

Историја[уреди | уреди извор]

Првата капела во замокот Буда е изградена во 14 век за време на владеењето на Луј I од Унгарија . Капелата се споменува во Хрониката на Еберхард Виндке . Виндке тврдел дека Карло II Унгарски бил нападнат од неговите убијци во 1386 година во просторијата од која можело да се види кралската капела.. Параклисот бил споменат и во Летописот на Лоренцо де Монакис, напишан околу 1390 година.

Кралот Сигизмунд темелно ја изградил старата палата Анѓу во текот на првите децении на 15 век. Тој поставил прекрасна готска црква на местото на некогашната параклис. Канцелата е изградена на пониска црква, што било неопходно поради недостаток на простор. Двокатните кралски параклиси не биле невообичаени во средновековна Европа.

Археолошкото истражување го докажало датирањето на црквата, затоа што слоевите од 15 век биле откриени под непроменетиот подот од тули на долната црква.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. László Zolnay: A budai vár, Bp: 1981, p. 60