Прејди на содржината

Падот на проклетите (Рубенс)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Падот на проклетите
Творец Петер Паул Рубенс
Година околу 1620
Место Стара пинакотека, Минхен

Падот на проклетите, позната и како Падот на бунтовничките ангели[1] — величествена верска слика на Петер Паул Рубенс, датирана околу 1620 година. На неа е прикажан метеж од телата на проклетите, фрлени во бездната од архангел Михаил и придружните ангели.[2]

Во 1959 година, уметнички вандал фрлил киселина врз сликата. Според него, тој не го уништил делото непосредно, бидејќи киселината „ослободува од работата на уништување“.[3]

Студија за Падот на проклетите, околу 1614–1618 година

Скицата на „Падот на проклетите“ е направена со црна и црвена креда, со сиво миење и се чува во Британскиот музеј. Се претпоставува дека е дело на помошник во студиото, што Рубенс потоа го преработил со четка и маслена боја.[4] Драматичното кјароскуро на човечките облици и облаци ја нагласува темнината во која паѓаат овие фигури, далеку од небесната светлина горе.

  1. „Fall Of The Rebel Angels“. Peterpaulrubens.org. Посетено на 2010-11-17.
  2. Sophie Perryer, 10 years 100 artists, Struik, 2004
  3. „Destructivism“. Heyoka Magazine. Архивирано од изворникот на 2010-09-06. Посетено на 2010-11-17.
  4. „Peter Paul Rubens, drawing for The Fall of the Damned“. British Museum. Посетено на 2010-11-17.