О Уганда, земјо на убавината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
О, Уганда, земјо на убавината
Oh Uganda, Land of Beauty.
национална химна на Уганда Уганда
Текст Џорџ Вилберфорс Какома
Музика Џорџ Вилберфорс Какома
Прифатена 1963

О, Уганда, земјо на убавината (англиски: Oh Uganda, Land of Beauty") е националната химна на Уганда. Химната била усвоена во 1962 година. Автор на текстот и музиката е Џорџ Вилберфорс Какома.[1]

Текст[уреди | уреди извор]

Англиски јазик
Oh Uganda! may God uphold thee,
We lay our future in thy hand.
United, free,
For liberty
Together we'll always stand.
Oh Uganda! the land of freedom.
Our love and labour we give,
And with neighbours all
At our country's call
In peace and friendship we'll live.
Oh Uganda! the land that feeds us
By sun and fertile soil grown.
For our own dear land,
We'll always stand,
The Pearl of Africa's Crown.
Македонски јазик[2]
О, Уганда! Нека Господ те подржи тебе,
Ние ја положуваме нашата идинина во твоите раце.
Обединети, слободни,
За слобода
Заедно ќе стоиме заедно.
О Уганда! Земјо на слодобата.
Нашите љубов и работа ги даваме,
И со соседите сите
На повикот на нашата земја
Во мир и пријателсто живееме.
О Уганда! Земјо што нè храниш
Со сонце и плодна земја што одгледува.
За нашата мила земја,
Ние секогаш ќе бидеме,
Бисер на африканската круна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "He composed the anthem in a day", New Vision. 9 October, 2003
  2. Обичен превод. Не е поетски.

Поврзано[уреди | уреди извор]