Ојеронке Ојевуми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Oyèrónkẹ́ Oyèwùmí
Ојеронке Ојевуми
НационалностНигериец
ЗанимањеРодов научник и професор

Ојеронке Ојевуми — нигериски научник за пол и редовен професор по социологија на Универзитетот Стони Брук. Таа се стекнала со диплома на Универзитетот во Ибадан во Ибадан, Нигерија и продолжила да дипломира социологија на Универзитетот во Калифорнија, Беркли.[1]

Интердисциплинарната работа на Ојевуми е во преден план африканска гледна точка што останува во голема мера недоволно застапена во академските институции. Голем дел од нејзиното академско истражување и пишување користело африкански искуства за осветлување на теоретските прашања поврзани со широк спектар на дисциплини, вклучително социологија, политички науки, женски студии, религија, историја и литература, сето тоа во обид да се прошири научното разбирање да вклучува и не Западните култури. Во целата нејзина работа, Ојеронке Ојевуми се обидува да обезбеди нијанса разбирање за овие општества, со што се избегнуваат редукционистички формулации.

Во нејзината монографија од 1997 година, „Пронајдокот на жените: создавање африканско чувство од западните полови дискурси “, таа нуди постколонијална феминистичка критика за западната доминација во африканските студии.[2] Таа објаснува дека и покрај огромните количини академски истражувања кои тврдат спротивно, раслојувањето на полот во културата во Јоруба е целосно колонијално наследство.[3] Книгата е добитник на Наградата за одлична книга на Американското социолошко здружение во 1998 година во категоријата пол и род.[4]

Пронаоѓањето на жените[уреди | уреди извор]

Во пронајдокот на жените, Ојевуми ја претставува модерното раслојување на родовите Јороба како западен колонијален конструкт. Преку оваа деконструкција, таа воведува алтернативен метод за разбирање и на западните и на јорупските култури.[3]

Таа започнува со именување на биолошкиот детерминизам како централно значење за западното разбирање на полот.[3] Оваа идеја дека биолошките разлики служат како принцип на организирање за општествата е западна филозофија која не се пренесува на јорупските општества кои не го користат телото како основа за какви било социјални улоги. Како и да е, Ојевуми објаснува како колонијалните институции го наметнале ова биолошко разбирање за полот на Јорубите. Дополнително, таа се справува со несогласувањата во феминистичката теорија кои го тврдат родот како социјален конструкт и потчинувањето на жените како универзално. Ојевуми тврди напротив дека полот никогаш не бил социјално конструиран во општеството на Јоруба и релативната возраст била главниот принцип на организирање.

„Ако нешто, мојата работа е врвен доказ за фактот дека полот е навистина социјално конструиран. Не дојде од рајот, не дојде од природата, постојат овие категории што се создаваат, историски и културно. Она што всушност го афирмира мојата работа е потврдување на идејата дека полот е социјално конструиран “.[5]

Според нигерискиот писател Биби Бакаре-Јусуф, додека делото на Ојевуми со право го предизвикува раслојувањето на половите како увоз од запад, нејзиниот заклучок се заснова на неисправното расудување на јазичниот детерминизам. Ојевуми во голема мера се потпира на недостаток на родови изрази и огромно присуство на старосни изрази на јорубашки јазик за да докаже дека овие категоризации се соодветно познати и непознати за ова општество. Сепак, Бакаре-Јусуф тврди дека заканата од погрешно преведување работи оди во два правци. Исто како што има помалку системи на полова класификација меѓу Јорубите, во западните култури може да има помалку системи на стареење. Работата на Ојевуми треба да служи како именување на културно специфични системи, но не и како сведоштво дека овие системи не можат да се разменуваат и преведуваат.[6]

Работи[уреди | уреди извор]

 • Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (1997). The Invention of Women: Making an African Sense of Western Gender Discourses. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-2441-6.Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (1997). The Invention of Women: Making an African Sense of Western Gender Discourses. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-2441-6. Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (1997). The Invention of Women: Making an African Sense of Western Gender Discourses. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-2441-6.
 • Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (2003). African Women and Feminism: Reflecting on the Politics of Sisterhood. Trenton, NJ: Africa World Press. ISBN 978-0-86543-628-2.Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (2003). African Women and Feminism: Reflecting on the Politics of Sisterhood. Trenton, NJ: Africa World Press. ISBN 978-0-86543-628-2. Oyèwùmí, Oyèrónkẹ́ (2003). African Women and Feminism: Reflecting on the Politics of Sisterhood. Trenton, NJ: Africa World Press. ISBN 978-0-86543-628-2.
 • Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2010). Gender Epistemologies in Africa: Gendering Traditions, Spaces, Social Institutions, and Identities. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-62345-3.Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2010). Gender Epistemologies in Africa: Gendering Traditions, Spaces, Social Institutions, and Identities. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-62345-3. Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2010). Gender Epistemologies in Africa: Gendering Traditions, Spaces, Social Institutions, and Identities. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-62345-3.
 • Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2016). What Gender is Motherhood? Changing Yorùbá Ideals of Power, Procreation, and Identity in the Age of Modernity. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-53877-2.Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2016). What Gender is Motherhood? Changing Yorùbá Ideals of Power, Procreation, and Identity in the Age of Modernity. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-53877-2. Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́ (2016). What Gender is Motherhood? Changing Yorùbá Ideals of Power, Procreation, and Identity in the Age of Modernity. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-53877-2.

Книги[уреди | уреди извор]

 • Родови епистемологии во Африка: родови традиции, простори, социјални институции и идентитети (изменето), Палграјв (2011).
 • Читател на африкански родови студии (изменето), Палграјв: Њујорк (2005).
 • Африкански жени и феминизам: размислување за политиката на сестринството (изменето), Африка Ворлд Прес, Трентон: Newу erseyерси (2003).
 • Пронаоѓањето на жените: Да се направи африканско чувство за дискурси во западниот пол, Универзитет во Минесота Прес, Минеаполис.

Стипендии и награди[уреди | уреди извор]

 • 1998 Почитувани книжевна награда во род и пол оддел на американската асоцијација за социолошки [4]
 • 1998 финалист за наградата Херсковитс на Здружението за африкански студии.[7]
 • 2003-4 Рокефелер соработник за хуманистички науки
 • Примател на грант од Фондацијата Форд

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. „Oyeronke Oyewumi | Department of Sociology“. www.stonybrook.edu (англиски). Посетено на 2019-10-27.
 2. The Invention of Women (англиски).
 3. 3,0 3,1 3,2 Oyěwùmí, Oyèrónkẹ́. (1997). The invention of women : making an African sense of Western gender discourses. Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 978-0-8166-8590-5. OCLC 290518706.
 4. 4,0 4,1 „Sex and Gender Recipients History“. American Sociological Association (англиски). 2011-03-07. Посетено на 2019-10-27.
 5. Oyeronke Oyewumi. „SON[I]A #303. Oyèrónké Oyèwùmi (podcast)“ (англиски).
 6. Bakare-Yusuf, Bibi. „"Yorubas Don't Do Gender": A Critical Review of Oyeronke Oyewumi's The Invention of Women: Making an African Sense of Western Gender Discourses“. Наводот journal бара |journal= (help)
 7. „Herskovitts Award Winners“. 2013-05-02.