Прејди на содржината

Ојашио

Од Википедија — слободната енциклопедија
Струјата Ојашио се судира со Курошио струја во близина на Хокаидо. Кога две струи ќе се судрат, тие создаваат витли. Фитопланктон што расте во површинските води се концентрира по должината на границите на овие витли, следејќи ги движењата на водата
Океанските струи кои го опкружуваат Јапонскиот архипелаг: 1.Курошио 2. Продолжување Курошио 3. Против струја Курошио 4. Струја Цушима 5. Струја Цугару 6. Струја Соја 7. Oyashio 8. Лиманска струја

Ојашио| 親潮|| "Родителска плима", познат и како „Оја Сиво“, „Охотск“ или „струја“ на Курилските Острови, е студена субарктичка океанска струја што тече на југ и циркулира спротивно од стрелките на часовникот во западниот север на Тихиот Океан[1].

Водите на струјата Ојашио потекнуваат од Северноледениот Океан и течат на југ преку Беринговото Море, минувајќи низ Беринговиот теснец и транспортира студена вода од Арктичкото Море во Тихиот Океан и Охотско Море. Се судира со Курошио струја од источниот брег на Јапонија за да се формира Северна Пацифичка струја (или Лебдат).

Ојашио богат со хранливи материи е именуван поради неговата метафорична улога како nihongo|parent|親|oya што обезбедува и негува морските организми.

Струјата има важно влијание врз климата на рускиот далечен исток, главно во Камчатка и Чукотка, каде што северниот граница на дрвото растот е поместен на југ до десет степени во споредба со географската ширина што може да ја достигне во внатрешноста Сибир.

Водите на струјата Ојашио се веројатно најбогатиот за риболов во светот поради екстремно високата содржина на хранливи материи во студената вода и многу високите плима (до 10 метарs (33 ст)) во некои области – што дополнително ја подобрува достапноста на хранливи материи. Сепак, струјата Ојашио, исто така, предизвикува Владивосток да биде најекваторското пристаниште кое сезонски замрзнува и бара бродови што кршат мраз да останат отворени во зима. Сепак, ова има релативно мал ефект врз приносот на рибите низ Охотското Море, бидејќи големите плими значат дека смрзнувањето не се случува така лесно.

За време на глацијалниот период, кога пониското морско ниво го изложило Беринговиот копнен мост, струјата не можела да тече во регионите на Ојашио денес.

Нивото на ладење со почетокот на глацијалните услови (по меѓуглацијално) беше многу помало отколку во другите области на Земјата на слични географски широчини.

Ова им овозможи на Тохоку и Хокаидо - единствените области во Источна Азија со доволно снежни врнежи за потенцијално да се образуваат ледници - да останат незаледени, освен на високи височини во истиот периоди кога и во Европа и Северна Америка биле во голема мера глацијализирани. Овој недостаток на глацијација објаснува зошто, и покрај тоа што нејзината сегашна клима е многу постудена од поголемиот дел од Европа, Источна Азија задржала 96 отсто од плиоценот родови дрвја, додека Европа има задржано само 27%.[2].

Струите Курошио и Ојашио се западните гранични струи во ветрот, суптропските и субарктичките циркулации на северниот Тихи Океан. Во превод од јапонски, Курошио буквално значи црн („куро“) поток („шио“) поради црно-ултрамарин до кобалтно сина - бојата на неговата вода. „Црнилото“ на струјата Курошио произлегува од фактот дека доминантниот суптропски Северен Тихи Океан е со ниска биолошка продуктивност и нема остатоци и друг органски материјал воповршинската вода. На субарктичкиот Северен Тихи Океан, од друга страна, доминира издигнување. Зголемено, богато со хранливи материиводата го храни Ојашио од север и води до неговата номенклатура, родителски („оја“) поток („шио“). Постоењето на западна гранична струја за да се компензира внатрешниот проток на Свердруп е добро разбрано од современите теории за океанската циркулација на ветерот. Сепак, поединечните западни гранични струи може многу да се разликуваат во нивниот среден проток икарактеристики на варијабилност поради различната топографија на дното, геометријата на крајбрежјето и обрасците на површинскиот ветер што се вклучени. На пример, бимодалната осцилација на патеката Курошио јужно од Јапонија е уникатен феномен откриен во ниту еден друг западен гранична струја на светските океани. Слично на тоа, интеракцијата со полузатворените и често покриени со мраз рабни мориња и прекумерните врнежи поради испарувањето во субарктичкиот Северен Тихи Океан ја прават струјата Ојашио значително различна од неговиот пандан во субарктичкиот Северен Атлантски Океан, Лабрадорската струја. Бидејќи струите Курошио и Ојашио имаат големо влијание врз рибарството, својствата на водата и атмосферската циркулација на земјите што го опкружуваат Северниот Тихи Океан, тие беа во фокусот на голем број набљудувања и истражувања во минатото. Оваа статија дава краток преглед на динамичките аспекти на набљудуваните струи Курошио и Ојашио: нивното потекло, нивното обрасци на среден проток и нивната варијабилност на сезонски до декадни временски скали.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Oya Current
  2. „Kuroshio and Oyashio Currents“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2022-03-07. Посетено на 2022-02-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]