Прејди на содржината

Очаушка пештера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Влезот во пештерата
Влезна дворана
Најистакнат пештерски украс
Една од помалите дворани во пештерата

Очаушка пештера е пештера која се наоѓа на северозападните падини на планината Очауш, во селото Горњи Очауш, Општина Теслиќ, Република Српска, БиХ.

Истражена должина на пештерата е 512 метари. Оддалечена е околу 50 км од градот Теслиќ. Влезот се наоѓа на височина од 973 мнв, а приодот до влезот е стрмен и прилично тежок, така да не е често посетена.

Пештерата стручно е истражувана и премерувана неколку пати, но ниту еднаш во потполност. Првите истражувања ги вршела екипата на Националниот музеј од Сараево уште во 1971 година.

Во периодот од 1983 до 1987 година професорот по географија од средното училиште во Теслиќ, Чедомир Црногорац, во повеќе наврати со учениците ја посетувал пештерата и вршел некои од мерења.

Први пообемни мерења и истражувања ги извршило Спелеолошкото друштво "Понир" од Бања Лука во 1997 и 1998 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

• монографија "Пећине и јаме Републике Српске", Горан Дујаковић

Наводи[уреди | уреди извор]