Охридски самит 2008

Од Википедија — слободната енциклопедија
Логото на самитот

Охридски самит 2008 е името на 15тата средба на претседателите на земјите од централна и источна Европа. Состанокот се оджува на 2 и 3 мај во Охрид, каде 17 држави се претставени од делегации на највисок врв на чело со претседалети додека две се на амбасадорско ниво.

Земји учеснички[уреди | уреди извор]

Програма[уреди | уреди извор]

1 ви мај[уреди | уреди извор]

2 ри мај[уреди | уреди извор]

  • 10:00-10:30 Воведна пленарна сесија

Место: Хотел Инекс Горица, Главна Конференциска сала

  • 10:30-11:40 Прва пленарна сесија

"Заедно во иднината, Предизвици од проширувањето на ЕУ

Обраќања на Шефовите на Држави

  • 11:40-12:00 Затворање на Првата пленарна сесија

Заедничка фотографија (по завршување на Првата пленарна сесија) Прошетка низ Охрид, разгледување на знаменитости и ручек

  • 17:30-19:00 Можност за билатерални средби

Место: Хотел Инекс Горица

  • Официјална вечера на г-дин Бранко Црвенковски, Претседател на Република Македонија за Шефовите на држави

3 мај[уреди | уреди извор]

  • 09:05-10:45 Можност за билатерални средби

Место: Хотел Инекс Горица

  • 11:00-11:20 Отворање на Втората Пленарна Сесија

Место: Хотел Инекс Горица, Главна Конференциска сала

  • 11:20-12:40 Втора Пленарна сесија

“Интеграција и можности за посилна и поконкурентна економија. Енергетски перспективи и предизвици”

Обраќање на Шефовите на Држави Усвојување на финалните заклучоци од 15. Состанок на Претседателите на Државите од Средна Европа

  • 13:30-14:00 Прес Конференција на Претседателот на Република Македонија г-дин Бранко Црвенковски
  • Ручек приредува г-дин Бранко Црвенковски, Претседател на Република Македонија за Шефовите на Држави

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Охридски самит