Ото Валах

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ото Валах
Роден 27 март 1847
Кенигсберг, Прусија
Починал 26 февруари 1931
Гетинген, Германија

Ото Валах (Кенигсберг, 27 март 1847 - Гетинген, 26 февруари 1931), бил германски хемичар.

Во 1910 година, Ото Валах ја добил Нобеловата награда за хемија, за својата работа на алицикличните споеви.