Прејди на содржината

Отоманско-персиска војна (1775–1776)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Отоманско-персиска војна (1775–1776)
Дел од Отоманско-персиски војни

Карим Кан Занд со отоманскиот пратеник Вехби Ефенди.
Датум 1775–1776
Место Басра, Ирак
Исход Басра била освоена од Персија,[1] Османлиите го вратиле по три години.[1]
Завојувани страни
Зандиска династија Османлиско Царство
Команданти и водачи
Садик Занд Сулејман ал-Џалили
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Отоманско-персиската војна во периодот од 1775 до 1776 година претставува воен конфликт меѓу Отоманското Царство и Зандиската династија која управувала со Персија.

Османлиско-персиската војна ја започнала персиската династија Занд на чело со Карим хан и неговиот брат Садик[2] кога го нападнале јужниот дел од Ирак[3], го опседнале градот Басра и во 1776 година и го зазеле[4]. По три години градот бил повторно вратен кон територијата на Османлиите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Fattah, Hala Mundhir (1997). The Politics of Regional Trade in Iraq, Arabia, and the Gulf: 1745-1900. SUNY Press. стр. 34. ISBN 9781438402376.
  2. Mohibbul Hasan, Waqai-i manazil-i Rum: Tipu Sultan's mission to Constantinople, (Aakar Books, 2005), 19.
  3. Dina Rizk Khoury, State and Provincial Society in the Ottoman Empire: Mosul, 1540-1834, (Cambridge University Press, 2002), 47.
  4. Dina Rizk Khoury, State and Provincial Society in the Ottoman Empire: Mosul, 1540-1834, 44.