Отоманско-венецијанска војна (1537–1540)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трета отоманско-венецијанска војна
Дел од the Отоманско-венецијански војни

Битката кај Превеза
Датум 1537-1540
Место Средоземје
Исход османлиска победа
Завојувани страни
Света лига:
 Венецијанска Република


 Шпанија
 Република Џенова
 Папска Држава
 Неаполско кралство
Kingdom of Sicily Кралство Сицилија
Sovereign Military Order of Malta Малтешки ред

 Османлиско Царство
 Француско кралство
Команданти и водачи
Андреја Дорија Хајредин Барбароса


Третата османлиско-венецијанска војна се водела во периодот од 1537 до 1540 година меѓу Османлиското Царство во сојуз со Франција и Венецијанската Република која била во сојуз со Папската Држава, Шпанија, Џенова, Кралство Неапол итн. Најпознати битки од оваа војна се Опсадата на Крф и Битката кај Превеза.

Војната завршила со капитулација на Венецијанската Република на 2 октомври 1540 година. Опсадата на Кастелнуово била последната битка во војната[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Garnier, p.163