Отомански воен оркестар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Османлиски воени оркестри се најстарата разновидност на воени марширачки оркестри во светот. Иако тие често се познати по зборот Mehter (османски турски: مهتر, множина: مهتران mehterân ; од „постари лица“ на персиски јазик) во Западна Европа, тој збор, правилно кажано, се однесува само на еден музичар во групата. На отомански јазик, бендот бил општо познат како mehterân (постари лица од مهتران), иако тие оркестри што биле користени во придружба на везир или принц биле општо познати како mehterhane (персиски: مهترخانه, што значи „куќа на постарите“), бендот како целина често се нарекува mehter bölüğü ("mehter компанија [војниците]"), mehter takımı ("mehter вод"). Во Западна Европа, музиката на бендот често се нарекува и јаничарска музика затоа што јаничарите го сочинуваа јадрото на оркестрите. Музиката се нарекува и јаничарска музика.

Историја[уреди | уреди извор]

Османлиски мехтеријан

Се верува дека поединечните инструменталисти можеби биле споменати во Орхон натписите во 8 век.[1][2][3][4] Таквите воени оркестри како што се мехтерите, сепак не беа дефинитивно споменати се дур 13 век.[5] Се верува дека првиот „мехтер“ бил испратен на Осман Први од султанот Селџук Алаедин Кикубад III како подарок заедно со писмото што ја поздравува новоформираната држава. Оттогаш секој ден по попладневната молитва; „мехтер“ играше за османлискиот владетел. Поимот за воен марширачки бенд, како тие што се користат денес, започна да се позајмува од Отоманската империја во 16 век. Звукот поврзан со мехтеронот, исто така, имаше влијание врз европската класична музика, со композитори како Јозеф Хајдн, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен, сите композиции за пишување инспирирани од или дизајнирани да ја имитираат музиката на мехтер.[6]

Во 1826 година, музиката на мехтерите падна во немилост по укинувањето на султанот Махмуд Втори на јаничарскиот кор, кој го формираше јадрото на оркестрите. Последователно на ова, во средината и крајот на 19 век, жанрот пропаѓаше заедно со Отоманската империја. Во 1911 година, кога империјата почнуваше да се распаѓа, директорот на воениот музеј во Истанбул се обиде донекаде успешно да ја оживее традицијата, и до 1953 година - за да ја прослави 500-годишнината од падот на Цариград пред силите на Султан Мехмед Втори - традицијата беше целосно обновена како бенд на турските вооружени сили.

Денес, музиката на Мехтер е главно церемонијална и многу Турци ја сметаат за возбудлив пример за херојство и потсетување на историското минато на Турција. Иако мнозинството дела изведени од нив се понови композиции.

Денес, единицата „ Мехтер“ на вооружените сили (Mehter Bölüğü) е традиционален состав на турските вооружени сили и таа редовно настапува во Воениот музеј (Аскери Музе) во Истанбул, како и за време на одредени државни церемонии. Тука е и Ансамблот за историска музика на Министерството за култура Истанбул.[7]

Мехтеранскиот идентитет[уреди | уреди извор]

Мехтерхане, минијатурна од 1720 година

Мехтер, буквално „преовладувања“ на османлиски јазик, беше тип на воен ансамбл во рамките на османлиската армија кој свиреше воени мелодии за време на воените походи. Мехтеранот обично се поврзуваше со јаничарскиот корпус на Армијата, обично составен од христијани преобратени во ислам. Музиката на мехтеран се нарекува „mehter marşı“ или „mehter марш“. „Мехтерхане“ е името што се користело за групата играчи пред прифаќањето на традицијата за воениот бенд од страна на Османлиите.

Мехтер, како османлиска воена музика се појави во ерата на Осман Гази, и се играше во војни и во церемонии што беа вообичаени организирани за разни секојдневни цели. Меѓутоа, нема никакви дефинитивни информации за оваа организација до ерата на Фатих Султан Мехмед. Со Фатих, додека се развивало воспоставувањето на империјата, започнало радикално подобрување и во организацијата на ансамблите мехтер во рамките на османлиската армија.

Потекло и рани години на оркестрите[уреди | уреди извор]

Мехтерхане, минијатурна од 1568 година

Мелтерите на Мехтер се наоѓаат уште во 16 век. Како и да е, познато е дека Абдулкадир Мераги, големиот турски музички мајстор, дошол во османлиските земји за време на ерата на Јилдирим Бејазид Хан и компонирал неколку мехтер-мелодии за турската војска. Во тој период, Нефири Бехрам Аша и Емир-Хац, исто така, напишаа неколку мехтер-мелодии. Групите на Мехтер свиреа и некои композиции на Хасан Канан и Гази Гирај Хан од Кирм. Голем развој на турската музика имало во 17 век. Во меѓувреме, мехтер-диригенти и мандари како Зурназенбаши (шеф на играчите на зурна) Ибрахим Ага, Зурназен Дачи, Ахмед Челеби од Одрин, Мехтер Ахмед од Одрин, исто така, составија мехтер-мелодии.

Евлија Челеби обезбеди важни податоци за музичарите од мехтерхане и мехтер од средината на 17 век. "Постојат 300 уметници во mehterhane-i Humayun (на mehterhane на палатата) во Истанбул. Овие се прилично скапоцени и добро платени луѓе. Во Једикуле има дополнително мехтеро-вод од 40 луѓе, бидејќи има тврдина. Тие се на должност трипати на ден, со други зборови, одржуваат три концерти, така што јавноста слуша турска воена музика. Ова е закон на Фатих. Покрај тоа, во Истанбул има 1.000 мехтер уметници, покрај нив. Нивните оркестри се во Ејуп Султан, Касимпаша (капдан-ı Деријалик, центарот на турските поморски сили), Галата, Топхане, Румелихисари, Бејкоз, Анадолу Хисари, Сскидар и Коз Кулеси. Овие мехтер-оркестри дежураат (т.е. одржуваат концерти) двапати на ден, на изгрејсонце и зајдисонце “.

Мехтерхане го зачува своето постоење, менувајќи се постојано, сè додека не беше укинат јаничарскиот кор. Според својата конечна форма, секој од нив е составен од девет тапани, девет зурли, девет накара тапани, девет кимвали и девет рогови / труби. Овој бенд се викаше Докуз Катли мехтерхане (мехтерхане составен од инструменти, бројот на секој инструмент е девет). Мехтер имаше многу подобрувања во својата музика и изведба паралелно со организацијата и основањето. Понатаму, реновирањето во областите на уметноста и културата влијаеше и на музиката. Студиите и композициите на наставниците по музика во палатата во 17 век, како Ханенде Реџеп Челеби, Зурназенбаши Ибрахим Ага, Ејуби Мехмет Челеби, Солакзаде Мехмед Хендеми (кој исто така бил многу познат историчар) и Селим III, султанот и еден од големите музички мајстори од 17 век, имале влијание врз реновирањето на музичката музика и растот на репертоарот.

Западноевропска интермедија[уреди | уреди извор]

Османлиски воен бенд во западноевропски стил

Оваа добро позната и традиционална организација беше поништена додека радикалните и западноевропските видови на реформи се одвиваа во Отоманската империја во ерата на Махмут Втори (1808–1839). Бидејќи музичките емисии во западноевропски стил стануваат се почести со влијанието на реформските напори на палатата и неговата околина, Махмуд Втори го остави мехтер на страна и сакаше да се формира воен бенд во согласност со западната практика. Музика-и Хумајун (Кралски бенд на отомански турски јазик, воен бенд на палатата) започна официјално да функционира во 1831 година како официјален државен бенд на османлиските вооружени сили и ова беше почеток на нејасен период во историјата на мехтер традициите, што се навраќа најмалку 500 години наназад. На крајот, ќе се развива и ќе стане модерен хармоничен бенд на турските вооружени сили, најстариот од ваквиот вид.[8]

Инструменти[уреди | уреди извор]

Тапан и тапанар

Стандарндите инструменти користени од страна на мехтеран се kös (огромни тимпани), nakare (мал тимпан), на davul (бас тапан), zil (кимвали), kaba zurna (различни бас на зурла), boru (еден вид труба) и cevgen (вид стап со мали скриени ѕвона).

Документите од античко време до денес укажуваат дека јураш (зурла), сибизги (сипсили нефир, рог) рогот на Хун (Шаханај), бургув (рог), кугрув (големи темпани), тумурк (тапан) ве ченг (кимбали) биле инструментите во туш-бендот на Турците во средна Азија.[се бара извор]

Постојат два вида зурли што ги користеле Османлиите. Едната од нив се викаше кабазурла со низок тон и се играше во мехтерханите на Османлиите и Кирм. 100 инструменталисти свиреа кабазурла во 17 век во Истанбул. Другиот, наречен куразурла, мал по големина и висок тон, беше придружуван од тапани или чифте нара. Евлија Челеби напиша „Постојат бродови кои припаѓаат на суверените држави. Ако султанот сака да оди во новата палата или на некое друго место, тој патува на задниот дел од светлосната галија под скапоцената купола на престолот од скапоцени камења гледајќи ги крајбрежните куќи, лозја и овоштарници и бродоградилишта од страната на Халич со придружба на само куразурната и изведбата на чифте нара “, додека тој зборуваше за градината на бродоградилиштето во Истанбул. Куразурлата како мала зурла била планирана да се додаде во воената единица мехтер, која беше наменета да ја основа Енвер Паша во 1917 година. Кабазурлите се направени во Истанбул во 16 век.

Музичките инструменти свирени во мехтерхането на Османлиите може да се класифицираат на следниов начин:

Дувачки инструменти[уреди | уреди извор]

Кабазурна, Куразурла, Рог, цевката Мехтер, кларинет

Ударни инструменти[уреди | уреди извор]

Големи темпани, тапан, мали темпани, Табелбаз, дајре

Кимбали и тропалки[уреди | уреди извор]

На кимвали и Коган (цевген, турскиот полукругови)

Организација[уреди | уреди извор]

Мехтерхане, фотографија од 1917 година

Групите на Мехтер беа поделени структурно на ескадрили кои имаа командант наречен bölükbaşı. Бројот на овие ескадрили беше еднаков на бројот на видовите на музички инструмент; ескадрили на свирачите на зурла, свирачи на рогови, свирачи на мали темпани, на кимбалисти, свирачи на тапан, свирачи на големи темпани и свирачи на „чаши“.

Zurnazenler Bölüğü (ескадрилата на играчите на зурла) имаше водач на ескадрила наречена zurnazen, кој исто така беше наречен mehterbaşı (водач на mehter), облечен во црвени наметки и црвена капа. Другите припадници на ескадрилата се нарекувале зурнаци или зурназен чиј ранг бил ист на војник. Зурназенците беа облечени во виолетова ватирана капа, завиткана со бело венче на главата, бела наметка, појас околу половината, црвен шалвар, жолт Јемен (лесни, чевли со рамни потпетици) и црвен биниш (цибе).

Зурлата е најосновниот музички инструмент на групата Мехтер. Може да ги свири сите мелодии во соло. Неговиот звук е живописен, жив, пасторален, импозантен, емотивен и вознемирен. Лизгачки звуци, како и кратки и остри звуци може да се добијат. На ум минуваат многу мајстори на овој музички инструмент, кој е најзгоден инструмент за виртуозно свирење меѓу турските инструменти, како што се зурназенбаши Ибрахим Ага и Дачи Ахмед Челеби од Едрене, чии имиња сè уште се многу познати. Покрај тоа, меѓу отоманските паши имало големи господари на зурла, како што е зурназен Мустафа Паша.

Истата организација и униформите се гледаат и во другите делови.

Структура[уреди | уреди извор]

Различните сорти на групи се класифицираат според бројот на вработени инструменти и музичари: или шестслојни (altred katlı), седумслојни (yedi katlı) или девет слоеви (dokuz katlı).

На почетокот на 19 век, личниот бенд на Везир вклучуваше девет тапани, шупелки и флејти, седум труби и четири кибали (плус опционален темпанист).[9]

Костумите носени од мехтеранот, и покрај големиот разид во бојата и стилот, секогаш се многу шарени, честопати вклучени високи ребрести капи кои се разгорени на горниот дел и долги наметки завиткани во шарени свили. Директорот на бендот, диригентот и водачите на секциите носат црвени наметки. Присутен е чувар во боја кој носи униформи од периодот и носи оружје и знамиња од ерата.

Членови[уреди | уреди извор]

Свечени членови:

Ударни инструменти:

Стил[уреди | уреди извор]

Звукот на османлиската воена група се одликува со често пискав звук кој комбинира бас тапани, рогови (бор),ѕвона, триаголник и кимбали (зил), меѓу другите. Сè уште се свири на државните, воените и туристичките функции во модерна Турција од бендот Мехтер и трупите што го придружуваат.

Мехтерин обично свири класична турска музика како што се пешерев, семаи, накиш, ценгихарби, мураба и календери. Повеќето музика што ја свири Мехтерин е Турска народна музика со херојски теми од османлиските граници. Мелодиите и текстовите се напишани во Мехтерхане (куќата на Мехтер).

Најстарите постоечки маршеви беа напишани од Нефири Бехрам, Емир-и Хац, Хасан Чан и Гази yирај Втори во 16 век. Многу малку од овие парчиња се играат денес во групите на Мехтер.

Добро познати композитори[уреди | уреди извор]

16 век 17 век 18 век
- Нефири Бехрам - Зурназен Едирнели Дачи Ахмед Челеби - Хазир Ажа
- Емир-Хац - Зурназенбаши Ибрахим Ага
- Хасан Canан - Мустаким Ажа
- Гази yирај Втори. - Хамали

Добро познати композиции[уреди | уреди извор]

Предлошка:Music of Turkey sidebar

„Седин Деден“[уреди | уреди извор]

Иако групата Захора играше на разни гранични маршеви, Седин деден е еден од најпознатите.

Текст

Ceddin, deden, neslin, baban (2x);

Hep kahraman Türk milleti.

Orduların, pek çok zaman, vermiştiler dünyaya şan (2x).

Türk milleti!, Türk milleti! (2x);

Türk milleti!, Türk milleti! (2x);

Kahret vatan düşmanını, çeksin o mel'un zilleti (2x).

што може да се преведе на македонски како:

[Погледнете] на вашите предци, вашиот дедо, вашите потомци, вашиот татко (2x)

Турската нација отсекогаш била храбра.

Вашите војски, многу пати, биле познати низ целиот свет. (2x)

Турска нација, [О] турска нација! (2x)

Сакајте ја вашата националност страсно,

Совладајте ги непријателите на вашата татковина, проклетите ќе вкусат понижување. (2x)

„Јане де Шахлањиор Аман“[уреди | уреди извор]

Текст

Gene de şahlanıyor aman, Kolbaşbanın yandı da kır atı. (x2)

Görünüyor yandım aman, Bize serhad yolları. (x2)

Davullar çalsınlar aman, Aman da ceng-i ceng-i de harbiyi.(x2)

Görünüyor yandım aman, Bize sefer yolları. (x2)

Davullar çalsınlar aman, Aman da ceng-i ceng-i de harbiyi.(x2)

Hazan erişince aman, Aman güzel severiz.(x2)

Gül yüzlü yari de aman", Aman da hile ile de sezeriz.(x2)

Sefersiz olamaz aman, Aman er evlatları. (x2)

Мехтер денес[уреди | уреди извор]

Настапите н воениот бенд со масовните групи на Воената група служба на вооружените сили на Азербејџан за време на парадата во чест на 100-годишнината од Битката кај Баку.

Османлискиот воен бенд, Мехтер, сè уште свири во специјални прилики во Турција како војската на Мехтер, која е дел од турските вооружени сили. Бендот свири и секој ден во текот на летните месеци во Харбије Истанбул; во текот на зимските месеци, тој настапува на концерти во затворени простории. Најголем настан се случува на 29 мај секоја година, што го слави освојувањето на Цариград на 29 мај 1453 година.[10]

Локалните ансамбли играат на празнични концерти, па дури и на прослави во заедницата низ цела Турција.

Мехтеровите чети исто така настапуваат како поканети гости на настани низ целиот свет како амбасадори на турските музички традиции. На пример, војниците играа "Jeeway Jeeway (Долго да живее) Пакистан" за време на Денот Пакистанската парадата во 2017 година [11]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Османлиска класична музика
 • Османлиска империјална химна
 • Музика на Турција
 • Сипахи
 • Турска музика (стил)
 • Турска полумесечина, мехтер-бенд-инструмент (наречен Шеленбаум, во германски воени оркестри)

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „502 Bad Gateway“ (PDF). www.expoyeosu2012turkey.com.[мртва врска]
 2. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2015-12-13. Посетено на 2014-09-18.
 3. www.mehter.com.tr. „::: MEHTER - Fatih Mehter Takımı - Mehter.com.tr Sitesine Hoşgeldiniz... - Fatih Mehteri Web sitesi- Mehter gösterileri ve organizasyonları için bizi arayınız... - Mehteran Bölüğü“. www.mehter.com.tr. Архивирано од изворникот на 2018-10-19. Посетено на 2020-12-27.
 4. „Bursa Mehter“. www.bursamehter.com.
 5. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2014-01-01. Посетено на 2014-05-21.
 6. Consider, for example, Beethoven's Turkish March, and the martial section of Ode to Joy in his Ninth Symphony
 7. „İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu * MEHTER BİRİMİ“. Архивирано од изворникот на 2008-07-19.
 8. „Güvenlik Kuvvetleri Armoni Mızıkası Orkestrası Konseri – ..::Bellapais Music Festival::“.
 9. p.267, Thornton
 10. „Mehter Band and Mehter Anthem of Ottoman Empire“. Very Turkey. Архивирано од изворникот на 2020-02-17. Посетено на 2020-12-27.
 11. Latif, Aamir. „Turkish military band gets standing ovation in Pakistan“. Anadolu Agency. Посетено на 23 March 2017.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Торнтон, Томас, Сегашна држава Турција; Или,: Опис на политичките, граѓанските и верските, Уставот, владата и законите на Отоманската империја... Заедно со географската, политичката и граѓанската држава на кнежевствата на Молдавија и Влашка, Том I, печатен за Josephозеф Моуман, Лондон, 1809 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]