Прејди на содржината

Османска турска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Отоманска турска азбука)

Отоманската азбука (Османски: الفبا elifbâ ) беше верзија на персиската азбука која беше користена за отоманскиот турски јазик во времето на Османлиското Царство. Исто така се користеше и во раните години на Турција, пред да се воспостави турското латинско писмо. Исто како и кај персиската азбука, така и кај отоманската се пишува од десно на лево.

самостојно крајна средна почетна име транслитерација модерна турска
elif a, â a, e
hemze ʼ ', a, e, i, u, ü
be b, p b
pe p p
te t t
se s s
cim c, ç c
çim ç ç
ha h
h
dal d d
zel z z
re r r
ze z z
je j j
sin s s
şın ş ş
sad s
ﺿ dad ż, d, z
t
z
ayın ʿ ', h
gayın ġ g, ğ
fe f f
kaf k
kef k, g, ñ k, g, ğ, n
gef¹ g g, ğ
nef, sağır (deaf) kef ñ n
lam l l
mim m m
nun n n
vav v, o, ô, ö, u, û, ü v, o, ö, u, ü
he h, e, a h, e, a
lamelif la
ye y, ı, i, î y, ı, i

1Точната отоманска варијанта на gef би ја имало малата "kaf" од ﻙ и двојните горни линии од گ. Оваа одлика ретко се користи во современите фонтови.