Откуп (архив)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Откуп е предавање на архивски материјал од имателот со паричен надоместок.

Имателот може да го понуди архивскиот материјал кој го поседува, а понудениот материјал за откуп го проценува Комисија за откуп на архивски материјал при што изготвува записник со опис и попис на видот, содржината, годината и цената за секој документ. Записникот се изготвува во три примероци, од кои два остануваат во архивот и еден за лицето од кои се откупени документите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]