Прејди на содржината

Отворена влада

Од Википедија — слободната енциклопедија

Отворената влада е владејачка доктрина според која граѓаните имаат право да пристапат до документите и постапките на владата за да се овозможи ефикасен јавен надзор.[1] Во својата најширока конструкција, тој се спротивставува на националниот интерес и другите размислувања, кои имаат тенденција да ја легитимизираат обемната државна тајна. Потеклото на аргументите со отворена влада датира од времето на европското време на просветителството, за време на кое филозофите дебатирале за правилната конструкција на тогаш новотодемократско општество. Исто така, сè повеќе се поврзува со концептот на демократска реформа.[2]

Компоненти

[уреди | уреди извор]

Концептот на отворена влада е широк опсег, но најчесто е поврзан со идеи за владина транспарентност и отчетност. Една дефиниција, објавена од Институтот за квалитет на владата на Универзитетот во Гетеборг во Шведска, ја ограничува отвореноста на владата за информации објавени од владата, или степенот до кој граѓаните можат да бараат и да добиваат информации што не се веќе објавени.[3] Харлан Ју и Дејвид Г. Робинсон ја специфицираат разликата помеѓу отворените податоци и отворената влада во нивниот труд „Новата двосмисленост на „отворена влада“. Тие ја дефинираат отворената влада во смисла на испорака на услуги и јавна одговорност. Тие тврдат дека технологијата може да се користи за да се олесни откривањето на информации, но дека употребата на технологии за отворени податоци не мора да ја изедначува одговорноста.[4]

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) пристапува кон отворена влада преку следниве категории: цела владина координација, граѓански ангажман и пристап до информации, транспарентност на буџетот, интегритет и борба против корупцијата, употреба на технологија и локален развој.[5]

Историја

[уреди | уреди извор]

Терминот „отворена влада“ потекнува од Соединетите држави по Втората светска војна. Валас Паркс, кој служеше во поткомитет за владини информации создаден од Конгресот на САД, го воведе терминот во својот напис во 1957 година „Принцип на отворена влада: Примена на правото на знаење според Уставот“. По ова и по усвојувањето на законот за Акт за слобода на информации (АСИ) во 1966 година, федералните судови започнаа да го користат терминот како синоним за транспарентност на владата.[4]

Иако ова беше првпат „отворена влада“ да се воведе концептот на транспарентност и отчетност во владата може да се најде во Стара Грција во V век пр.н.е. во Атина, каде што различни правни институции го регулираа однесувањето на службените лица и им понудија пат на граѓаните нивните поплаки кон нив. Една таква институција, еутината, ги држеше службениците според стандардот на „исправност“ и принудуваше да дадат отчет пред Собранието на граѓани за сè што направија таа година.[6]

Во поновата историја, идејата дека владата треба да биде отворена за јавен увид и подложна на јавното мислење датира од времето на Просветителството, кога многу филозофи извршија напад врз апсолутистичките доктрини на државната тајна.[7][8] Донесувањето на формалното законодавно тело исто така може да се проследи до ова време со Шведска, (која тогаш ја вклучи Финска како територија управувана од Шведска) каде што беше донесено законодавство за слободен печат како дел од нејзиниот устав (Закон за слобода на печатот, 1766).[9]

Под влијание на просветителската мисла, револуциите во Соединетите Држави (1776) и Франција (1789), запишаа одредби и барања за сметководство на јавниот буџет и слобода на печатот во уставните членови. Во XIX век, голем број еминентни либерални политичари и писатели, енергично се спротивставија на обидите на државниците на Метернихејан да се спротивстават на овие мерки, вклучувајќи ги Џереми Бентам, Џон Стјуарт Мил и Џон Далберг-Актон, 1-ви Барон Актон.

Отворената влада нашироко се смета за клучен белег на современата демократска практика и честопати е поврзана со донесувањето на законодавството за слобода на информации. Скандинавските земји тврдат дека го усвоиле првото законодавство за слобода на информации, датирајќи го потеклото на нејзините современи одредби од XVIII век, а Финска продолжува со претпоставката за отвореност по стекнувањето независност во 1917 година, донесувајќи го својот Закон за јавност на официјалните документи во 1951 година (заменет со ново законодавство во 1999 година).

Итен развој, исто така, вклучува зголемена интеграција на софтвер и механизми што им овозможуваат на граѓаните да станат подиректно вклучени во управувањето, особено во областа на законодавството.[10] Некои го нарекуваат овој феномен како е-учество, што е опишано како „употреба на информатички и комуникациски технологии за проширување и продлабочување на политичкото учество, овозможувајќи им на граѓаните да се поврзат едни со други и со нивните избрани претставници“.[11]

Тековни политики

[уреди | уреди извор]

Новиот устав на Мароко од 2011 година, истакна неколку цели што владата сака да ги постигне со цел да им се гарантира на граѓаните право на информации.[12] Светот и нуди поддршка на владата со цел да ги донесе овие реформи преку заемот за развој на политиката за транспарентност и отчетност (РПТО). Овој заем е дел од заедничката поголема програма помеѓу Европската унија и Африканската банка за развој за да се понуди финансиска и техничка поддршка на владите кои се обидуваат да спроведат реформи.[13]

Од 2010 година, делот 35 од уставот на Кенија ги обезбедува правата на граѓаните на владините информации. Во написот се вели „35.(1) Секој граѓанин има право на пристап до - (а) информации што ги чува државата и (б) информации што ги поседува друго лице и се потребни за остварување или заштита на какво било право или основна слобода.(3) Државата ги објавува и објавува сите важни информации што влијаат на нацијата“. Важните владини податоци сега се слободно достапни преку иницијативата за отворени податоци во Кенија.[14]

Тајван ја започна својата програма за е-влада во 1998 година и оттогаш има низа закони и извршни наредби за спроведување на отворени владини политики. Законот за информации за слобода на владата од 2005 година, наведува дека сите информации од владата мора да бидат објавени во јавноста. Таквите информации вклучуваат буџети, административни планови, комуникација на владини агенции, субвенции. Оттогаш ја објави својата платформа за отворени податоци, data.gov.tw. Движењето Сончоглед од 2014 година, ја истакна вредноста што граѓаните на Тајван ја ставаат на отвореноста и транспарентноста. Бела книга објавена од Националниот совет за развој со цели на политиката за 2020 година истражува начини за зголемување на учеството на граѓаните и употреба на отворени податоци за понатамошна владина транспарентност.[15]

Филипините го усвоија Редот за слобода на информации во 2016 година, наведувајќи ги упатствата за практикување на владина транспарентност и целосно јавно објавување.[16] Во согласност со својот Закон за општи наменски средства од 2012 година, филипинската влада бара од владините агенции да покажат „печат на транспарентност“ на своите мрежни места, кој содржи информации за функциите на агенцијата, годишни извештаи, службени лица, буџети и проекти.[17]

Движењето Право на информација (ПИ) во Индија, го создаде законот ПИ во 2005 година, откако движењата во животната средина побараа објавување на информации во врска со влошувањето на животната средина поради индустријализацијата.[18] Друг катализатор на законот за ПИ и други слични закони во југоисточна Азија, можеби се должи на мултилатералните агенции кои нудат помош и заеми во замена за поголема транспарентност или „демократска“ политика.[19][20]

Во Холандија, големите социјални немири и растечкото влијание на телевизиите во 60-тите години на минатиот век доведоа до притисок за поголема отвореност на владата. Законодавството за пристап до информации беше усвоено во 1980 година и оттогаш се става дополнителен акцент на мерење на перформансите на владините агенции.[21] Особено, владата на Холандија го усвои планот Отворена влада во акција (Отворено надгласување во однос на акциите) за 2016-2017 година, во кој се наведени девет конкретни заложби за отворените владини стандарди утврдени од ОЕКР.[22]

Северна Америка

[уреди | уреди извор]

Во 2009 година, претседателот Обама објави меморандум за транспарентност и отворена влада и ја започна иницијативата за отворена влада. Во неговиот меморандум ја истакна целта на неговата администрација да ја зајакне демократијата преку транспарентна, партиципативна и колаборативна влада.[23] Иницијативата има цели на транспарентна и соработка влада, во која ќе се стави крај на тајноста во Вашингтон, истовремено подобрувајќи ја делотворноста преку зголемена комуникација меѓу граѓаните и владините службеници.[24] Движењата за транспарентност на владата во поновата историја на Соединетите држави започнаа во 1950-тите години по Втората светска војна затоа што федералните оддели и агенции започнаа да ја ограничуваат достапноста на информациите како реакција на глобалните непријателства за време на војната и поради страв од шпиони на Студената војна. Агенциите добија право да го забранат пристапот до информации „за добра причина“ или „од јавен интерес“. Овие политики им отежнуваа на конгресните комитети да добијат пристап до записи и документи, што потоа доведе до истражување на можни законски решенија.[25]

Јужна Америка

[уреди | уреди извор]

Од раните 2000-ти, транспарентноста е важен дел од агендата за борба против корупција и веројатност во Чиле и агендата за модернизација на државата. Во 2008 година, Чиле го донесе законот за транспарентност што доведе до натамошни отворени реформи во владата.[26] Чиле го објави својот отворен план за акција на владата за 2016-18 година, како дел од своето членство во Партнерството за отворена влада (ПОВ).[27]

Аргументи за и против

[уреди | уреди извор]

За транспарентност

[уреди | уреди извор]

Транспарентноста во владата често е заслужна за генерирање на одговорност од страна на владата, што според приврзаниците води кон намалување на владината корупција, мито и други малверзации.[28] Некои коментатори тврдат дека отворена, транспарентна влада дозволува дисеминација на информации, што пак помага да се создадат поголеми знаења и општествен напредок.

Јавното мислење исто така може да се префрли кога луѓето имаат пристап да го видат резултатот од одредена политика. Владата на Соединетите држави на моменти им забрануваше на новинарите да објавуваат фотографии од ковчези на војници,[29] очигледен обид за управување со емотивни реакции што може да ги зголемат критиките на јавноста за тековните војни; и покрај тоа, многумина веруваат дека емоционално наполнетите слики можат да бидат вредни информации. Слично на тоа, некои противници на смртната казна тврдат дека погубувањата треба да се пренесат на телевизија за да може јавноста „да види што се прави на нивно име и со нивните даночни долари“.[30]

Транспарентноста на владата е корисна за ефикасна демократија, бидејќи информациите им помагаат на граѓаните да формираат значајни заклучоци за претстојното законодавство и да гласаат за нив на следните избори.[31] Според фондацијата Карнеги за меѓународен мир, поголемото учество на граѓаните во владата е поврзано со владината транспарентност.[32]

Застапниците на отворена влада честопати тврдат дека граѓанското општество, наместо владиното законодавство, го нуди најдобриот пат кон потранспарентна администрација. Тие укажуваат на улогата на укажувачите кои известуваат од внатрешната владина бирократија (поединци како Даниел Елсберг или Пол ван Бујтенен). Тие тврдат дека независен и испитувачки печат, печатен или електронски, е често посилен гарант за транспарентност отколку законодавните контроли и баланси.[33][34]

Современата доктрина за отворена влада ги наоѓа своите најсилни застапници во невладините организации кои сакаат да се спротивстават на она што го сметаат за својствена тенденција на владата да замине во тајност. Познати меѓу овие невладини организации се тела како Транспаренси Интернешнл или Институтот отворено општество. Тие тврдат дека стандардите на отвореност се од витално значење за тековниот просперитет и развој на демократските општества.

Против транспарентноста

[уреди | уреди извор]

Неодлучноста на Владата, слабите перформанси и блокадата се меѓу ризиците на владината транспарентност, според некои критичари.[35] Политичкиот коментатор Дејвид Фрум во 2014 година напиша дека „наместо да дадат поголема отчетност, овие реформи [реформи на транспарентност] дадоа поголемо лобирање, повеќе трошоци, поголемо одложување и поголема неодлучност“.[36] Џејсон Грумет тврди дека владините службеници не можат правилно да размислуваат, да соработуваат и да прават компромиси кога се гледа сè што прават.[37]

Приватноста е друга грижа. Граѓаните можат да претрпат „неповолни последици, одмазда или негативни последици“[1] од информациите дадени од владите. Тереза Скаса, професор по право на Универзитетот во Отава, во една статија од 2014 година наведе три главни можни предизвици за приватност. Прво е тешкотијата да се балансира понатамошната транспарентност на владата, истовремено заштитувајќи ја приватноста на личните информации или информациите за идентификувани лица кои се во рацете на владата. Второ, се занимава со разлики помеѓу прописите за заштита на податоците помеѓу приватните и јавните сектори, бидејќи владите можат да пристапат до информациите собрани од приватни компании, кои не се контролирани од строгите закони. Третото е објавување на „Големите податоци“, што може да изгледа анонимизирано, може повторно да се поврзе со специфични поединци користејќи софистицирани алгоритми.[38]

Собирањето разузнавачки информации, особено за идентификување на насилни закани (без разлика дали се домашни или странски), честопати мора да се прави тајно. Фрум во 2014 година напиша дека „истите императиви што ги поттикнуваат државите да собираат информации, исто така, бараат од нив да негираат дека го сторија тоа. Овие негирања се важни дури и кога не им се верува.“[39]

Моралната потврда претрпува многу застапување за транспарентност, но голем број научници се прашуваат дали е можно да ја имаме таа увереност. Тие исто така потенцираа како транспарентноста може да поддржи одредени неолиберални императиви.[40]

Технологија и отворена влада

[уреди | уреди извор]

Владите и организациите користат нови технологии како алатка за зголемена транспарентност. Примерите вклучуваат употреба на платформи со отворени податоци за објавување информации на Интернет и теорија за управување со отворен извор.

Отворени владини податоци (ОВП), термин кој се однесува конкретно на јавното објавување на владини збирки на податоци,[41] често се става на располагање преку онлајн платформи како data.gov.uk или www.data.gov. Застапниците на ОВП тврдат дека лесно достапните податоци што се однесуваат на владините институции овозможуваат понатамошно ангажирање на граѓаните во рамките на политичките институции.[42] Принципите на ОВП бараат податоците да бидат целосни, примарни, навремени, достапни, машински обработени, недискриминаторски, не-сопственички и без лиценци.[43]

Платформите од јавниот и приватниот сектор обезбедуваат авенија за вклучување на граѓаните, нудејќи пристап до транспарентни информации што граѓаните ги очекуваат. Бројни организации работеа на консолидирање на ресурсите за граѓаните за пристап до владините (локални, државни и федерални) буџетски трошоци, стимулативни трошоци, лобистички трошоци, законодавно следење и многу повеќе.[44]

Организации

[уреди | уреди извор]
 • Партнерството за отворено управување (ПОУ) беше организација започната во 2011 година за да им овозможи на домашните реформатори да ги направат своите сопствени влади низ целиот свет поотворени, отчетни и одговорни кон граѓаните. Од 2011 година, ПОУ порасна на 75 земји учеснички денес чија влада и граѓанските општества работат заедно за да развијат и спроведат отворени владини реформи.[45]
 • Кодекс за сите е непартиска, непрофитна меѓународна мрежа на организации кои веруваат дека технологијата доведува до нови можности за граѓаните да водат позабележителна улога во политичката сфера и да имаат позитивно влијание врз нивните заедници. Организациите се потпираат на технологијата за подобрување на владината транспарентност и ангажирање на граѓаните.[46]
 • Фондацијата „Сончева светлина“ е непрофитна, непартиска организација основана во 2006 година, која користи граѓанска технологија, отворени податоци и анализа на политиките за да ги направи информациите од владата и политиката потранспарентни за секого. Нивната крајна визија е да го зголемат демократското учество и да постигнат промени во протокот на политички пари и кој може да влијае на владата. Додека нивната работа започна со намера да се фокусира само на Конгресот на САД, нивната работа сега влијае на локално, државно, федерално и меѓународно ниво.[47]
 • Пионерите за отворена влада Велика Британија е пример за иницијатива предводена од граѓанското општество со употреба на пристапи со отворен извор за поддршка на граѓаните, а граѓанските организации ја користат отворената влада како начин да обезбедат напредок кон целите на одржливиот развој. Користела Отворена Вики за да планира развој на отворено владино движење на граѓанското општество низ матичните нации во Велика Британија.[48]

Користена литература

[уреди | уреди извор]
 1. 1,0 1,1 Lathrop, Daniel; Ruma, Laurel, уред. (February 2010). Open Government: Transparency, Collaboration and Participation in Practice. O'Reilly Media. ISBN 978-0-596-80435-0. OL 24435672M.
 2. Araya, Daniel (2015-11-17). Smart Cities as Democratic Ecologies (англиски). Springer. ISBN 9781137377203.
 3. „архивски примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-10-13. Посетено на 2020-09-21.
 4. 4,0 4,1 Yu, Harlan; Robinson, David G. (February 28, 2012). „The New Ambiguity of 'Open Government'“. UCLA L. Rev. 59. SSRN 2012489.
 5. „Open Government“.
 6. von Dornum, Deirdre Dionysia (June 1997). „The Straight and the Crooked: Legal Accountability in Ancient Greece“. Columbia Law Review. 97 (5): 1483–1518. doi:10.2307/1123441. JSTOR 1123441.
 7. Jurgen Habermas, The Structural Transformation of the Public Sphere (1962, trans., Cambridge Massachusetts, 1989)
 8. Reinhart Koselleck, Critique and Crisis (1965, trans., Cambridge Massachusetts, 1988)
 9. Lamble, Stephen (February 2002). Freedom of Information, a Finnish clergyman's gift to democracy. 97. Freedom of Information Review. стр. 2–8. Архивирано од изворникот на 2010-10-01.
 10. Zaigham, Mahmood (2013). Developing E-Government Projects: Frameworks and Methodologies: Frameworks and Methodologies. Hershey, PA: IGI Global. ISBN 9781466642454.
 11. Carlos, Nunes Silva (2017). New Approaches, Methods, and Tools in Urban E-Planning. Hershey, PA: IGI Global. стр. 169. ISBN 9781522559993.
 12. „Morocco's Constitution of 2011“ (PDF).
 13. „Renewed Support for Morocco's Goal to Make Government more Accountable to Citizens“. worldbank.org. October 22, 2015.
 14. „The Constitution of Kenya“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-03-04.
 15. Tseng, Po-yu; Lee, Mei-chun. „Taiwan Open Government Report“.
 16. „Executive Order No. 02“ (PDF).
 17. „Philippine Transparency Seal“. Republic of the Philippines Department of Budget and Management. May 15, 2019. Посетено на May 22, 2019.
 18. „Kalpavriksh“.
 19. Singh, Shekhar (2010). The Genesis and Evolution of the Right to Information Regime in India (PDF). New Delhi. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-08-19. Посетено на 2020-09-21.
 20. Madhavan, Esha. „Revisiting the making of India's Right to Information Act: The Continuing Relevance of a Consultative and Collaborative Process of Lawmaking Analyzed from a Multi-Stakeholder Governance Perspective“ (PDF). Berkman Center for Internet & Society at Harvard University.
 21. Meijer, Albert (January 7, 2015). „Government Transparency in Historical Perspective: From the Ancient Regime to Open Data in The Netherlands“. International Journal of Public Administration. 38 (3): 189–199. doi:10.1080/01900692.2014.934837.
 22. OECD (2017). OECD Public Governance Reviews Towards an Open Government in Kazakhstan. Paris: OECD Publishing. стр. 57. ISBN 9789264279377.
 23. Obama, Barack (January 21, 2009). „Memorandum -- Transparency and Open Government“. obamawhitehouse.archives.gov. Посетено на May 2, 2018.
 24. Pyrozhenko, Vadym (June 2–4, 2011). „Implementing Open Government: Exploring the Ideological Links between Open Government and the Free and Open Source Software Movement“ (PDF). Syracuse University. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-12-20. Посетено на October 24, 2016.
 25. Relyea, Harold C.; Kolakowski, Michael W. (2007). „Access to Government Information in the United States“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-03-01.
 26. Guillán, Aránzazu (2015). „Open government and transparency reform in Chile: Balancing leadership, ambition and implementation capacity“. U4 Report; CHR. Michelsen Institute. 2015:2.
 27. „Chile Open Government Action Plan 2016-2018“ (PDF). www.ogp.com. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-05-04. Посетено на May 3, 2018.
 28. Schauer, Frederick (2011), „Transparency in Three Dimensions“ (PDF), University of Illinois Law Review, 2011 (4): 1339–1358, Посетено на 2011-10-16
 29. Bumiller, Elisabeth (2009-12-07). „U.S. lifts photo ban on military coffins“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 2019-11-29.
 30. Shemtob, Zachary B.; Lat, David (2011-07-29). „Opinion | Why Executions Should Be Televised“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 2019-11-29.
 31. „Transparency and Open Government“. The White House. Архивирано од изворникот на 2016-12-15. Посетено на 2016-12-16.
 32. Carothers, Thomas. „Accountability, Transparency, Participation, and Inclusion: A New Development Consensus?“. Carnegie Endowment for International Peace. Посетено на 2016-12-16.
 33. J. Michael, The Politics of Secrecy: Confidential Government and the Public's Right to Know (London, 1990)
 34. A.G. Theoharis, ed., A Culture of Secrecy: the Government Versus the People's Right to Know (Kansas, 1998)
 35. Bass, Gary; Brian, Danielle; Eisen, Norman (November 2014). „Why Critics of Transparency are Wrong“. www.brookings.edu.
 36. Frum, David (September 2014). „The Transparency Trap“. theatlantic.com. Посетено на May 2, 2018.
 37. Grumet, Jason (October 2, 2014). „When sunshine doesn't always disinfect the government“. washingtonpost.com. Посетено на May 2, 2018.
 38. Scassa, Teresa (June 18, 2014). „Privacy and Open Government“. Future Internet. 6 (2): 397–413. doi:10.3390/fi6020397. ISSN 1999-5903.
 39. Frum, David (2014-04-16). „We Need More Secrecy“. The Atlantic (англиски). Посетено на 2019-11-28.
 40. Garsten, C. (2008), Transparency in a New Global Order:Unveiling Organizational Visions, Edward Elger
 41. „Open Government Data“. oecd.org. Посетено на May 2, 2018.
 42. Scassa, Teresa (June 18, 2014). „Privacy and Open Government“. Future Internet. Future Internet. Посетено на October 25, 2016.
 43. Gomes, Alvaro; Soares, Delfina (October 2014). Open government data initiatives in Europe: northern versus southern countries analysis. ICEGOV '14 Proceedings of the 8th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance. стр. 342–350. doi:10.1145/2691195.2691246. ISBN 9781605586113.
 44. Giordano Koch & Maximilian Rapp: Open Government Platforms in Municipality Areas: Identifying elemental design principles, In: Public Management im Paradigmenwechsel, Trauner Verlag, 2012.
 45. „Open Government Partnership“. Open Government Partnership. Посетено на 2016-12-16.
 46. „Code for All“. Code for All (англиски). Посетено на 2016-12-17.
 47. „Sunlight Foundation“. Sunlight Foundation (англиски). Посетено на 2016-12-17.
 48. „Open Government Pioneers UK“. Opengovpioneers (англиски). Посетено на 2017-05-21.