Острови во Тувалу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Островите во Тувалу се административните единици или окрузи од кои е составена државата. Тувалу има вкупно девет острови, од кои шест се атоли. Бидејќи секој атол има уште по неколку малечки островчиња, државата има повеќе од 124 острови и мали островчиња.

Најмал од деветте острови е Ниулакита, кој бил ненаселен до 1949 година. Поради тоа, тој не се сметал за посебна административна единица, туку како дел од Ниутао. Најмалку 11 острови се населени.

Острови[уреди | уреди извор]

Острови во ТувалуОстровите кои се прикажани на знамето на Тувалу.
остров
атол
главно
село
вкупно
копно
(km²)
вкупно
површина
(km²)
население
(попис 2002)
мин. бр. на
острви
број на
села
местоположба
Атоли
Фунафути Ваијаку 2,40 277 4 492 30 9 8°31′ ЈГШ 179°13′ ИГД / 
Нанумеја Нанумеја 3,87 22 664 5 2 5°41′ ЈГШ 176°09′ ИГД / 
Нуи Танраке 2,83 17 548 21 4 7°13′29″ ЈГШ 177°09′37″ ИГД / 
Нукуфетау Сававе 2,99 145 586 33 2 8°00′ ЈГШ 178°22′ ИГД / 
Нукулаелае Фангауа 1,82 43 393 15 2 9°22′52″ ЈГШ 179°51′08″ ИГД / 
Ваитупу Асау 5,60 10 1 591 9 7 7°28′ ЈГШ 178°41′ ИГД / 
Острови
Нануманга Тонга 3,00 3,00 589 51) 2 6°20′ ЈГШ 176°25′ ИГД / 
Ниулакита Ниулакита 0,40 0,40 35 1 1 10°45′ ЈГШ 179°30′ ИГД / 
Ниутао Кулија 2,53 2,53 663 41) 2 6°06′ ЈГШ 177°16′ ИГД / 
Тувалу Ваијаку 25,44 520 9 561 124 34  
1) главен остров со помали островчиња во лагуна без излез на море.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]