Острови во Маршалските Острови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на Маршалските Острови.

Островите во Маршалските Острови е заеднички термин со кој се опфаќаат 29 атоли и 5 острови од кои е составена државата. Островите сочинуваат две островски групи, Ралички Острови и Ратачки Острови.

Населени острови[уреди | уреди извор]

Административно, државата е поделена на 24 населени општини, кои одговараат со 24-те населени атоли и острови. Секој од островите е и изборен округ. Населените острови во Маршалските Острови се:

општина островска
група
население површина (km²) површина (mi²)
Ајлинглаплап Ралички Острови 1,959 15 6
Ајлук Ратачки Острови 513 5 2
Арно Ратачки Острови 2,069 13 5
Аур Ратачки Острови 537 6 2
Ебон Ралички Острови 902 6 2
Еневатак Ралички Острови 853 6 2
Џабат Ралички Острови 95 1 0
Џалуит Ралички Острови 1,669 11 4
Кили Ралички Острови 774 1 0
Кваџалејн Ралички Острови 10,902 16 6
Лае Ралички Острови 322 1 1
Либ Ралички Острови 147 1 0
Ликиеп Ратачки Острови 527 10 4
Маџуро Ратачки Острови 23,676 10 4
Малоелап Ратачки Острови 856 10 4
Меџит Ратачки Острови 416 2 1
Мили Ратачки Острови 1,032 16 6
Намдрик Ралички Острови 772 3 1
Наму Ралички Острови 903 6 2
Ронгелап Ралички Острови 19 8 3
Уџае Ралички Острови 440 2 1
Утирик Ратачки Острови 433 2 1
Вото Ралички Острови 145 4 2
Вотје Ратачки Острови 866 8 3

Ненаселени острови[уреди | уреди извор]

10 атоли или острови не се населени:

атол
остров
островска
група
површина (km.²) површина (mi.²)
Ајлингинае Ралички Острови 3 1
Бикар Ратачки Острови 0 0
Бикини Ралички Острови 6 2
Бокак Ратачки Острови 3 1
Ерикуб Ратачки Острови 2 1
Џемо Ратачки Острови 0 0
Надикдик Ратачки Острови 1 0
Ронгерик Ралички Острови 2 1
Токе Ратачки Острови 1 0
Уџеланг Ралички Острови 2 1

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]