Прејди на содржината

Острилка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рачно острење на молив создава долги струготини во форма на вентилатор
Рачно острење на молив создава долги струготини во форма на вентилатор

Острилка е уред за наострење на точката врвот за пишување на молив со брусење бричње на неговата истрсена површина. Острилка за молив може да се ракува рачно или со електроличен мотор обично кај многу острилки има обивка во вид на кутија околу нив која што може да се отстрани за да се испразни од остатоците и струготините од моливот во корпа за ѓубре.