Остеоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Остеоцит
Transverse Section Of Bone.png
Напречен пресек на коска
Податоци
Назнаки
Латинскиosteocytus
КодTH H2.00.03.7.00003
THH2.00.03.7.00003

Остеоцитите се клетките од кои се составени коските. Овие клетки се најбројни клетки во целосно равиените коските и можат да живеат колку и самиот организам. Просечниот полураспад на остеоцитите е 25 години.