Османлиско-египетска војна (1839–1841)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Османлиско-египетска војна

Карта на Сирија
Датум 1839–41
Место Либан, Сирија
Исход Египет ја вратил Сирија на Османлиите. Велика Британија го признала Мухамед Али Паша за легитимен владетел на Египет
Завојувани страни
Сојузници:

Обединето Кралство Британска Империја
Австриско Царство Австриско Царство
Руско Царство Руска Империја
Османлиско Царство Отоманско Царство

Египетски сили:

Египет
Франција Јулска монархија
Шпанија Шпанска империја

Втората Османлиско-египетска војна или Втората сириска војна се водела меѓу Египет и Османлиското Царство во периодот од 1839 до 1841 година.

По крајот на Првата војна, Османлиите имале големи територијални загуби на сметка на египетските сили. По овој пораз, Велика Британија, Австрија и друѓи европски земји побрзале да интервенираат и да го присилат на Египет за прифаќање на мировен договор. Сепак, османлиските сили ја нападнале Сирија каде се наоѓал Ибрахим Паша. Во следните месеци следувала и интервенција на европските сили кое довело до окупирање на Бејрут. Во 1840 година се одржал мировен договор во Александрија според кој Сирија била вратена на Османлиите, а Велика Британија го признала Мухамед Али Паша за легитимен владетел на Египет.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Dupuy, Trevor, The Harper Encyclopedia of Military History. Macdonald and Jane's, 1977.