Ослич

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ослич
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Зракоперки
Ред: Gadiformes
Семејство: Осличи
Потсемејство: Merlucciinae
Род: Merluccius
Вид: M. merluccius
Научен назив
Merluccius merluccius
(Linnaeus, 1758)

Ослич (латински: Merluccius meruccius) — риба од фамилијата Merluccidae. Која е распространета во Источен Атлантик и Средоземно Море.

Таа е значајна алка на економијата во која таа се лови и се извезува во трети земји. Оваа риба припаѓа на групата Teleostea(целокоскени риби).