Прејди на содржината

Орињачка култура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Венера од Холе Фелс

Орињачка култура е поврзана со појавата на првите луѓе во Европа. Постоела приближно од пред 43,000 до пред 26,000 години. Орињачката култура се развила во Европа после Левантот, каде се развиле првите фази на експанзијата на Homo sapiens надвор од Африка.

Наречена е според местото Орињак во југозападна Франција. Орињачката култура е поврзана со првата фигуративна уметност, вклучувајќи ја познатата Венера од Холе Фелс.

Население[уреди | уреди извор]

Демографска анализа од 2019 година проценила средна популација од 1,500 луѓе (горна граница: 3,300; долна граница: 800) за западна и централна Европа за време на Орињачкиот период (~42,000 до 33,000 y cal BP).[1]

Студија од 2005 ја проценила популацијата на Европа во доцниот палеолит (пред 40–30 илјади години) на 1,738–28,359 луѓе (просечно 4,424 луѓе).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Schmidt, I.; Zimmermann, A. (2019). „Population dynamics and socio-spatial organization of the Aurignacian: Scalable quantitative demographic data for western and central Europe“. PLOS ONE. 14 (2): e0211562. Bibcode:2019PLoSO..1411562S. doi:10.1371/journal.pone.0211562. PMC 6373918. PMID 30759115. Demographic estimates are presented for the Aurignacian techno-complex (~42,000 to 33,000 y calBP) and discussed in the context of socio-spatial organization of hunter-gatherer populations. Results of the analytical approach applied estimate a mean of 1,500 persons (upper limit: 3,300; lower limit: 800) for western and central Europe.
  2. Bocquet-Appel, J.-P.; Demars, P.-Y.; Noiret, L.; Dobrowsky, D. (2005). „Estimates of Upper Palaeolithic meta-population size in Europe from archaeological data“. Journal of Archaeological Science. 32 (11): 1656–1668. Bibcode:2005JArSc..32.1656B. doi:10.1016/j.jas.2005.05.006.