Ориентален џуџест кралски рибловец (Ceyx erithaca)

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ceyx|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ориентален џуџест кралски рибловец (Ceyx erithaca)
Oriental dwarf kingfisher (Ceyx erithaca) Photograph by Shantanu Kuveskar.jpg
Ceyx erithaca with frog kill from Mangaon, Maharashtra, India
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ceyx
Вид: Ориентален џуџест кралски рибловец (Ceyx erithaca)
Биномен назив
Ceyx erithaca
(Linnaeus, 1758)
Subspecies
 • C. e. erithaca - (Linnaeus, 1758)
 • C. e. macrocarus - Oberholser, 1917
 • C. e. motleyi - Chasen & Kloss, 1929
Oriental dwarf kingfisher
Oriental dwarf kingfisher (Ceyx erithaca) Photograph by Shantanu Kuveskar.jpg
Ceyx erithaca with frog kill from Mangaon, Maharashtra, India
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Coraciiformes
Family: Alcedinidae
Subfamily: Alcedininae
Genus: Ceyx
Species:
C. erithaca
Binomial name
Ceyx erithaca

Subspecies[2]
 • C. e. erithaca - (Linnaeus, 1758)
 • C. e. macrocarus - Oberholser, 1917
 • C. e. motleyi - Chasen & Kloss, 1929
Ориентален џуџест кингриба ( Ceyx erithaca )

Ориенталниот џуџест кралски рибловец ( Ceyx erithaca ), познат како кингерот со црн грб или кралски рибловец со три прсти, е птица со џебна големина од фамилијата Alcedinidae .[3][4][5][6] Овој тропски кралски рибловец е делумен преселница [7] кој е ендемичен низ поголемиот дел од Индискиот потконтинент и Југоисточна Азија .[5][7][8] Живее во низинските шуми, обично во близина на потоци или бари, каде што се храни со инсекти, пајаци, црви, ракови, риби, жаби и гуштери.[5][7] Оваа мала птица лесно се разликува од другите птици во нејзиниот опсег поради нејзината црвена клупа, жолто-портокалова долна страна, јорговано- румен горните делови и сино-црн грб.[5][7][9]

Опис[уреди | уреди извор]

Ориенталниот џуџест кралски рибловец е еден од најмалите познати видови кингари .[9] Тој е само малку поголем од колибри со средна големина [9] и има димензии 12,5–14 cm во должина (вклучувајќи сметка и опашка).[5][7][9] Женките обично тежат 14-16 g, а машките 14-21,5 g,[5] што ги прави машките малку поголеми. Двата пола инаку се слични и сексуалниот диморфизам не е присутен.[7] И машките и женките имаат црна дамка на челото; сини и бели дамки на страната на вратот; јоргована- руфна круна, задница и опашка; темно сина грб и крилја; бела брада и грло; бледо жолто-портокалова долна страна; темно кафеава ирис; и црвени нозе, стапала и сметка.[5][7] Малолетниците се потапи и имаат помалку јоргована боја; бела брада, грло и стомак; жолто-портокалова сметка со блед врв; и сини скапулари и прекривки на крилата.[5] Овој вид на кралски рибловец има три прсти, што објаснува зошто понекогаш се нарекува кингерот со три прсти, но има и други кингери кои исто така имаат три прсти.[7] Се чини дека бројот на прсти кај овие видови кингари не е приспособлив.[7]

Таксономија и систематизација[уреди | уреди извор]

Кралските риби (Alcedinidae) се фамилија од приближно 114 видови кои припаѓаат на пантропскиот ред на птичји Coraciiformes .[10] Членовите на ова семејство варираат по големина од 9 g африкански џуџест кингерот ( Ceyx lecontei ) до 500 g насмеана кокабура ( Dacelo novaeguinea ).[11] И покрај нивното име, членовите на ова семејство не се сите риболовни и многумина се наоѓаат далеку од вода и се предатори на копнените безрбетници и малите 'рбетници.[11] Ова семејство е главно тропско, но има неколку видови кои се прилагодиле на умерените региони.[11]

Ова семејство може дополнително да се подели на три подфамилии : Halcyoninae, Cerylinae и Alcedinidae [10] (пигмејските кингари).[4] Подфамилијата Alcedinidae е распространета низ тропска Африка и Азија, на југ во северна Австралија и Меланезија и на север во Европа и умерена Азија.[4] Како што се подразбира од нивното име, пигмејските кингари се релативно мали во споредба со другите риболовци.[4] Освен нивната големина, кингерот во оваа подфамилија се карактеризира и со нивните светли бои.[4] Нивните живеалишта се движат од густа шума до шумска савана, а може да се најдат и покрај водните патишта и на пошумен и на отворен терен.[4]

Во рамките на подфамилијата Alcedinidae е родот Ceyx .[4] Видовите од овој род се карактеризираат со нивните копнени живеалишта, нивната исхрана која се состои претежно од инсекти, нивните грбно-вентрално срамнети со земја портокалови клупи и нивните порасипани горен дел.[4] Во рамките на овој род, молекуларните податоци укажуваат дека C. erithaca формира добро поддржана клада на трикраки пигмејски кингрибари што ги вклучува C. melanurus, C. lepidus, C. argentatus и C. cyanopectus .[5][6]

Кингерот со грб (Ceryx rufidorsa)
Ориентален џуџест кингриба (Ceyx erithaca)

C. erithaca се состои од два главни морфи на боја : црна морфа, црн морф со црн грб или ориентален џуџест риболов, и руфус морф, кој понекогаш се означува како посебен вид, расипан кингерот, C. rufidorsa .[5][12][13] Една неодамнешна студија откри генетски разлики помеѓу C. erithaca и C. rufidorsa, што сугерира дека тие не се морфи, туку две различни лоза.[5][12][13] Студијата сугерира дека обемниот полиморфизам во боја може да произлезе од интрогресивна хибридизација што се случила во далечното минато, кога двата морфи се разликувале еден од друг.[5][12][13]

Живеалиште и дистрибуција[уреди | уреди извор]

Ориенталниот џуџест кингриба е шумски и мочуриштен вид кој е ендемичен низ поголемиот дел од индискиот потконтинент и Југоисточна Азија .[5][7][8] Популации се пронајдени во Бангладеш, Бутан, Брунеи, Камбоџа, Кина, Индија, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Шри Ланка и Виетнам .[5][7][8]

Најчесто се наоѓа во листопадни и зимзелени примарни и секундарни шуми,[7] но исто така и во алувијални шуми, мангрови, обраснати гумени градини или во густи агрегации од палми, бамбуси или грмушки.[5] Тие имаат тенденција да се чуваат во близина на шумски потоци и бари,[7] но нивните гнезда често се далеку од вода.[5] Тие се држат ниско до земјата и познато е дека се висат и летаат на 1-2 метри од шумското дно.[7] Нивното претпочитано живеалиште е густо засенчени шумски низини во близина на мали потоци или езерца.[7][14] Низините во кои тие се присутни обично не надминуваат 1000–1300 m надморска височина.[7][8]

Преселба[уреди | уреди извор]

Северните популации зимуваат во јужните делови на опсегот на размножување и видот е дефиниран како делумен преселник.[7] Тие често се селат на југ кон полуостровот Малезија од август до септември и се враќаат на север во март.[5][7] Голем број ноќни преселници се пријавени од август до декември на ридот Максвел и на ридот Фрејзер во Малезија, како и на светлосните станици на многу острови до 60 км од западниот брег.[5][7] Сè уште е неизвесно дали најсеверните делови од опсегот на видовите се испразнети во текот на зимата.[7] Ориенталниот џуџест кралски рибловец е исто така редовен посетител низ поголемиот дел од областите во Индија, но неговите движења овде сè уште се неизвесни.[5][7]

Поведение и екологија[уреди | уреди извор]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Снесувањето јајца се случува од јули до септември во југозападна Индија, февруари до јули во Шри Ланка, април до мај во североисточна Индија, март до јули во полуостровот Малезија, март во Суматра и од декември до мај во Јава .[5][7] Гнездата се градат на брегови на потоци, сечи на патишта, копнени термитариуми или во почва во близина на корените на паднато дрво,[5][15] често далеку од вода.[5] Заедно, машкота и женката ископуваат хоризонтален тунел кој е 15–100 cm долга, 3,8-4,5 cm во пречник, а завршува во необложена комора за јајца.[5][15] Еден пар ископа 25 cm од нивната дупка, во песок, за околу 40 минути.[5][7] Необложената комора е 10–15 cm широк и 5–7 висок cm.[5] И тунелот и комората за јајца се наклонети нагоре, што се смета дека го минимизира влегувањето на водата во комората и го помага протокот на отпадниот материјал надвор од гнездото.[15] Времето на генерирање е приближно 4,2 години.[8] Типична големина на спојката е 3-7 јајца, во просек до околу 5 јајца по спојка.[5][15] Јајцата се вадат наутро со интервал од еден ден помеѓу.[15] Инкубацијата започнува по сложувањето на последното јајце и периодот на инкубација трае 17-18 дена.[15] И мажјакот и женката ги инкубираат јајцата, но женката има поголема улога во периодот на инкубација бидејќи таа е одговорна за инкубирање на јајцата ноќе.[15] Периодот на никнување е 18-20 дена, а пилињата обично бегаат наутро.[15]

Диета[уреди | уреди извор]

Нивната исхрана се состои првенствено од инсекти, вклучувајќи богомолки ( Mantodea ), скакулци ( Orthoptera ), мушички ( Diptera ), водни бубачки ( Dytiscidae ), крилести мравки ( Formicidae ), мајски муви ( Ephemeroptera ); но вклучува и пајаци; црви ( Oligochaeta ); и мали ракови, риби, жаби и гуштери .[5][7]

Ориенталните џуџести кингари сами се хранат со храна и се сместуваат во ниска вегетација или на карпи пред да одлетаат за да фатат плен од земјата или меѓу зеленилото.[5][7] Тие можат да земат пајаци од нивните мрежи и да ловат инсекти во лет.[5][7] Тие исто така можат да се нурнат во вода за плен на или веднаш под површината, без да се потопат.[5][7] Поголемиот плен обично се враќа во седалото, каде птицата постојано ќе го удира со клунот пред да го голтне.[5]Предлошка:BirdsongВисок тон, пискав „tsriet-tsriet“ или мек „tjie-tjie-tjie“ во лет.[7]

Статусот на зачувување и заканите[уреди | уреди извор]

C. erithaca е класифициран како „ Вид најмалку загрижен “ според Црвената листа на IUCN [8] и не е глобално загрозен.[5] Трендот на популацијата, сепак, се намалува [5][8] и бројот на зрели индивидуи е непознат.[8] Тој е широко распространет, но во северните делови на опсегот, често се пријавува како редок.[5] Овој недостаток може да се должи на занемарувањето на видот и/или резултат на неговите модели на движење.[5] Постојат зачувани локации идентификувани во целиот опсег на видот.[8]

Главната закана со која се соочува ориенталниот џуџест кингриба е расчистувањето на нивното шумско живеалиште.[5][16] Нивоата на населението веројатно ќе се намалат поради континуираното губење на критичните живеалишта за размножување поради човечките активности.[5][16]

Ориенталните џуџести риболовци, исто така, може да се соочат со други закани вообичаени за кингерот и другите видови птици што се селат, како што се:

 • Загадување [16]
 • Сушење на бари и потоци [16]
 • Јавно несакање кон кингерот (рибари)/незаконски човечки прогон [16]
 • Електрични водови [16]
 • Промени во времето на преселба и размножување предизвикани од климата [17]
 • Судири со вештачки пречки, како згради, во нивната патека на летот [18]
 • Исцрпеност, глад и дехидратација [18]
 • Ерозија на бреговите на потоци

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 BirdLife International (2016). Ceyx erithaca. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T61658565A95175087. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T61658565A95175087.en. Посетено на 12 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 12 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. Gill F, D Donsker & P Rasmussen (Eds). 2020.
 3. Ali, S. (1993). The Book of Indian Birds. Bombay: Bombay Natural History Society. ISBN 0195637313.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 Moyle, Robert G.; Fuchs, Jérôme; Pasquet, Eric; Marks, Ben D. (2007). „Feeding behavior, toe count, and the phylogenetic relationships among alcedinine kingfishers (Alcedininae)“. Journal of Avian Biology (англиски). 38 (3): 317–326. doi:10.1111/J.2007.0908-8857.03921.x. ISSN 1600-048X.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 5,31 5,32 5,33 5,34 5,35 5,36 Woodall, P. F. (2020-03-04). „Black-backed Dwarf-Kingfisher (Ceyx erithaca)“. Birds of the World (англиски).
 6. 6,0 6,1 Andersen, Michael J.; Oliveros, Carl H.; Filardi, Christopher E.; Moyle, Robert G. (January 2013). „Phylogeography of the Variable Dwarf-KingfisherCeyx Lepidus(Aves: Alcedinidae) inferred from mitochondrial and nuclear DNA sequences“. The Auk. 130 (1): 118–131. doi:10.1525/auk.2012.12102. ISSN 0004-8038. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 7,22 7,23 7,24 7,25 7,26 7,27 Fry, C. Hilary; Fry, Kathie (2010-06-30). Kingfishers, Bee-eaters and Rollers (англиски). A&C Black. ISBN 978-1-4081-3457-3.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 „IUCN Red List of Threatened Species: Ceyx erithaca“. October 2016.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 Khan, Tania; Ahmed, Munir (2012). „Oriental Dwarf Kingfisher Ceyx erithaca: first breeding record for Bangladesh“. BirdingASIA. 18: 90–92 – преку Research Gate.
 10. 10,0 10,1 Andersen, Michael J.; McCullough, Jenna M.; Mauck, William M.; Smith, Brian Tilston; Moyle, Robert G. (2018). „A phylogeny of kingfishers reveals an Indomalayan origin and elevated rates of diversification on oceanic islands“. Journal of Biogeography (англиски). 45 (2): 269–281. doi:10.1111/jbi.13139. ISSN 1365-2699.Andersen, Michael J.; McCullough, Jenna M.; Mauck, William M.; Smith, Brian Tilston; Moyle, Robert G. (2018).
 11. 11,0 11,1 11,2 Moyle, Robert G. (2006-04-01). „A Molecular Phylogeny of Kingfishers (Alcedinidae) With Insights Into Early Biogeographic History“. The Auk. 123 (2): 487–499. doi:10.1093/auk/123.2.487. ISSN 1938-4254.
 12. 12,0 12,1 12,2 Lim, Haw Chuan; Sheldon, Frederick H.; Moyle, Robert G. (2010). „Extensive color polymorphism in the southeast Asian oriental dwarf kingfisher Ceyx erithaca: a result of gene flow during population divergence?“. Journal of Avian Biology (англиски). 41 (3): 305–318. doi:10.1111/j.1600-048X.2009.04913.x. ISSN 1600-048X.
 13. 13,0 13,1 13,2 Woodall, P. F. (2020-03-04). „Rufous-backed Dwarf-Kingfisher (Ceyx rufidorsa)“. Birds of the World (англиски).
 14. Meyer de Schauenesee; Rodolphe; S D Ripley (1939). „Zoological results of the George Vanderbilt Sumatran expedition, 1936-1939. Part 3- Birds from Nias Island“. 91. Proceedings of the Academy of Natural Sciences: 399–414. Наводот journal бара |journal= (help)
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 15,7 Palkar, SB; Katdar VD; Lovalekar RJ; Mone RV; VV Joshi (2009). Breeding biology of Oriental Dwarf Kingfisher Ceyx erythaca. 4. Indian Birds. стр. 98–103.
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 Biswas, J.K.; Rahman, M.M. (2012). „Status, Habitats and Threats of Kingfishers in Chittagong University Campus“ (PDF). Bangladesh Journal of Environmental Science and Natural Resources. 23: 114–118.[мртва врска]Biswas, J.K.; Rahman, M.M. (2012).
 17. Bairlein, Franz (2016-11-04). „Migratory birds under threat“. Science (англиски). 354 (6312): 547–548. Bibcode:2016Sci...354..547B. doi:10.1126/science.aah6647. ISSN 0036-8075. PMID 27811252.
 18. 18,0 18,1 Evans Ogden, Lesley J. (September 1996). „Collision Course: The Hazards of Lighted Structures and Windows to Migrating Birds“. Fatal Light Awareness Program (FLAP): 1–47.