Орзо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орзо
ВидТестенини
Земја на потеклоИталија
Cookbook: Орзо на Викикниги 

Орзо[1][2] (латински hordeum),[3] е форма на тестенини, исечени на мали делови, слично на големо зрно ориз. Орзо традиционално се прави од бело брашно, но може да се направи и од цело зрно.

Името орзо е вообичаено за оваа форма на тестенини во Северна Америка, а поретко во Италија, италијанскиот збор orzo значи јачмен.

Употреба[уреди | уреди извор]

Постојат многу различни начини да се служи орзо. Орзо може да се служи: во супа, особено за деца, како дел од салата, пилаф или џувеци, или печени во тепсија.[4] Орзо може да се обои со шафран, чили и црн грав за да се добијат жолти, портокалови или црни тестенини.

Слични производи[уреди | уреди извор]

Орзо во суштина е идентичен со грчката кујна, со турско кујна и во арапската кујна. Во Шпанија, еквивалентните тестенини се нарекуваат пинонес. Конфузија може да настане поради фактот што пинонес е исто така шпански збор за борови ореви. Птитим е тестенина во форма на зрно ориз, развиена во педесеттите години на минатиот век во Израел како замена за оризот.

Подготовка[уреди | уреди извор]

Орзо често се готви во италијански супи, како што е Минестроне. Исто така може да се вари и малку да се пржи за да се добие јадење слично на рижото.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ORZO“. Cambridge Advanced Learner's Dictionary. Cambridge University Press. Посетено на February 10, 2019.
  2. „Orzo“. Collins English Dictionary. HarperCollins. Посетено на February 10, 2019.
  3. „Orzo“. Merriam-Webster Dictionary.
  4. Alfaro, Danilo. „What Is Orzo? Cooking and Recipes“. The Spruce Eats. The Spruce Eats. Посетено на 9 July 2020.